Oud-minister van financiën Sauli Niinistö wordt de nieuwe president van Finland. De 63-jarige conservatief behaalde zondag in de tweede ronde van de verkeizingen 62,6 procent. Zijn tegenstander Pekka Haavisto van de Groenen, de eerste Finse presidentskandidaat die openlijk voor zijn homoseksuele geaardheid uitkomt, kreeg 37,4 procent.
 

Niinistö won ook de eerste ronde van de verkiezingen op 22 januari, waaraan nog zes andere kandidaten meededen. Hij haalde toen 37 procent tegen Haavisto negentien procent, maar dat was niet genoeg om direct te worden gekozen.

De president in Finland neemt niet deel aan de dagelijkse politiek en vervult een grotendeels ceremoniële functie. Niinistö, die minister van Financiën was toen Finland in 2002 de euro invoerde, is vooral onder oudere kiezers populair en staat voor velen voor continuïteit.

De nieuwe president volgt Tarja Halonen op, een van de populairste staatshoofden die Finland heeft gekend, die het maximum van twee termijnen van zes jaar heeft voltooid.

 

 

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in