In Frankrijk dreigt het luchtverkeer vanaf maandag en tot en met donderdag verstoord te zijn door een stakingsoproep van verscheidene vakbonden, waaronder de machtige pilotenvakbond SNPL, die elke "minimumdienst" weigeren.

De oproep "zal ruim opgevolgd worden, in welke mate precies is altijd moeilijk te zeggen, maar er zal heel wat volk staken", zei de voorzitter van SNPL, Yves Deshayes. Hij stelde vast dat er "geen enkele evolutie in de gesprekken" was.

De directie van Air France zei vrijdagavond dat de maatschappij "ruim 85 procent" van de langeafstandsvluchten en "ruim 80 procent" van de vluchten over de korte en middellange afstand (Frankrijk en Europa) zou kunnen uitvoeren.

Het regeringsplan waartegen gestaakt wordt, houdt onder meer in dat stakers verplicht zouden zijn zich 48 uur op voorhand individueel aan te melden. Voorts legt het een informatieplicht op aan de luchtvaartmaatschappijen, met vluchtvooruitzichten voor een tijdspanne van 24 uur. Voor de vakbonden zet dit plan het stakingsrecht op de helling.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in