'Indruk wekken dat iedereen fraudeur is, gaat wel héél ver'
Steven Vanackere Foto: pn
Vicepremier en minister van Financiën Steven Vanackere (CD&V) heeft zondag in De Zevende Dag in bedekte termen uitgehaald naar de staatssecretaris voor Fraudebestrijding, John Crombez (sp.a). "Fraudebestrijding is natuurlijk heel belangrijk (...), maar het gaat heel ver om de indruk te wekken dat iedereen als een fraudeur moet worden bestempeld. Daar ben ik het niet mee eens", zei Vanackere.
Vrijdag raakte bekend dat de Raad van State problemen heeft met een van de maatregelen die Crombez heeft uitgewerkt om ongeoorloofde fiscale constructies aan te pakken. De maatregel 'lijkt' tegen de grondwet in te druisen, luidt het in een advies van de Raad.
 
De fiscus zou een bevoegdheid krijgen die strijdig kan zijn met het principe dat geen enkele belasting geheven kan worden die niet door een wet werd ingevoerd. Zelf verklaarde Crombez eerder al dat de antimisbruikwet van 1993 voor een zodanig grote grijze zone zorgde 'dat men steeds verder probeerde te gaan in de constructies, waarbij men onvoorstelbare voorbeelden kreeg'.

Daarnaar gevraagd zei Vanackere, die de naam van Crombez weliswaar niet vernoemde, 'geen commentaar op individuele verklaringen' te willen geven. 'Als wij erin willen slagen de groei aan te zwengelen - en die hebben we ook nodig om de budgettaire problemen op te lossen - dan vinden ook wij dat de valsspelers eruit moeten.'

Fraudebestrijding is volgens Vanackere heel belangrijk, want 'gezonde bedrijven willen niet dat hun concurrenten van hen profiteren om de kantjes er vanaf te lopen'. 'Maar het gaat heel ver om de indruk te wekken dat iedereen als een fraudeur moet worden bestempeld.'

Op Twitter reageerde Unizo-topman Karel Van Eetvelt dat Vanackere het gevoel verwoordt dat bij ondernemers leeft: 'Stoppen met iedereen als fraudeur af te schilderen en echte fraude aanpakken'.