Griekse crisisoverleg maandag voortgezet
De Griekse premier Lucas Papademos Foto: afp
Het crisisoverleg tussen Griekse politieke leiders over bezuinigingen en hervormingen is zondagavond zonder akkoord geschorst en wordt maandag voortgezet.
De leiders van politieke partijen die de coalitieregering steunen hielden zondag vijf uur lang besprekingen met premier Lucas Papademos. Zij moesten het eens zien te worden over bezuinigingen en hervormingen om in aanmerking te komen voor nieuwe lening van 130 miljard euro van de eurozone en het Internationaal Monetair Fonds. Zonder deze noodlening gaat Griekenland eind maart failliet.
 
Maar een akkoord is er nog niet. De trojka (ECB, IMF en EU) 'vraagt nog meer soberheid, die het land niet aankan', zei de leider van de rechtse partij Nieuwe Democratie, Antonis Samaras, bij het verlaten van een vergadering bij de Griekse premier.  De leider van extreemrechts, Georges Karatzaferis, gaf te kennen dat hij niet wou 'bijdragen aan het uitbreken van een revolutie' door in te stemmen met de gevraagde maatregelen.

 

De partijloze Papademos had volgens de Griekse openbare tv-zender voordien zelf opnieuw samengezeten met vertegenwoordigers van de Europese Unie (EU), de Europese Centrale Bank (ECB) en het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Die onderhandelingen - waarbij de trojka de druk op Griekenland opvoert om strenger te bezuinigen en de lonen te matigen - slepen al dagenlang aan.

Het kernpunt in de gesprekken met de leiders van de sociaaldemocratische PASOK, de conservatieven van de Nieuwe Democratie en de kleine rechtse partij (Laos) zijn uiteraard de door de trojka gewenste loonkortingen. Die zouden ook in de private sector moeten doorgevoerd worden en zouden tot 25 procent looninlevering betekenen voor sommige werknemers.

Die eisen zijn voor de Grieken een bittere pil - 'onmenselijk', zelfs volgens een hoge Griekse regeringsverantwoordelijke - maar Papademos heeft nood aan binnenlandse politieke steun. Zonder een akkoord over die onpopulaire hervormingen dreigt immers het overheidsfaillissement: want in dat geval dreigt de trojka een verder hulpprogramma van minstens 130 miljard euro tegen te houden. In mei 2010 kreeg Griekenland al eens 110 miljard toegekend om het bankroet te voorkomen.

Banken

Ook de onderhandelingen met de private schuldeisers van Griekenland zijn nog niet helemaal beklonken. Athene en de banken hopen wel de laatste hand te leggen aan een overeenkomst volgens welke de banken een verlies van meer dan zeventig procent nemen op hun Griekse staatsleningen.

Bankroet

De Luxemburgse premier Jean-Claude Juncker, de voorzitter van de ministers van Financiën van de eurozone, sluit een Grieks bankroet niet langer uit.'Als alles misgaat in Griekenland, dan komt er geen nieuw hulppakket. Dat betekent dat Griekenland in maart failliet wordt verklaard', waarschuwde Juncker in Der Spiegel. Dat schrikbeeld moet de Grieken bewegen ’kracht aan de dag te leggen in plaats van de huidige slapte’.

 

 

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in