Twaalf mensen, onder wie drie burgers en negen militairen, zijn zondag om het leven gekomen bij nieuw geweld in Syrië. Dat meldt het Syrisch Observatorium voor Mensenrechten. Het Russische en Chinese veto tegen een VN-resolutie voor Syrië lokt ondertussen reacties van teleurstelling uit.
Negen soldaten werden in de nacht van zaterdag op zondag in het noordwesten van het land gedood bij gevechten met deserteurs, aldus het Observatorium. Ze sneuvelden bij drie verschillende gevechten in Jabal al-Zawiya in de provincie Idlib. Daarbij raakten ook 21 soldaten gewond.
 
Volgens het Observatorium vonden er zondagmorgen ook in Hara, in de zuidelijke provincie Daraa, gevechten plaats tussen de regeringstroepen en deserteurs. Maar er bestaat nog geen duidelijkheid over de balans. Het leger doodde ook doodde drie burgers, onder wie een 14-jarig kind, bij drie afzonderlijke incidenten in de provincies Idlib, Homs en Damascus.
 
Veto tegen VN-resolutie
 
Het geweld komt daags na het omstreden veto van China en Rusland tegen een voorstel voor een resolutie in de VN-Veiligheidsraad. Die resolutie moest de repressie in het land streng veroordelen en Syrië verplichten het vredesplan van de Arabische Liga uit te voeren.

Het dubbele veto stuit op onbegrip bij de Syrische Nationale Raad, die een groot deel van de oppositie groepeert, omdat ze vreest dat het vredesplan daardoor krachteloos is geworden. De vrees bestaat ook dat de Syrische regering de gelegenheid zal aangrijpen om af te rekenen met haar tegenstanders. 'De Syrische Nationale Raad acht de twee regeringen verantwoordelijk voor de escalatie van de moorden en de genocide; en vindt dat met deze onverantwoorde stap het Syrische regime toelating krijgt om mensen te doden', luidt het in een mededeling.
 
Ook uit andere Arabische landen komt er reactie. Tunesië heeft de Syrische ambassadeur zaterdag uit het land gezet en roept de andere landen uit de Arabische wereld op om hetzelfde te doen.
 
'Duistere dag'
 
Minister van Buitenlandse Zaken Didier reydners heeft het over 'een duistere dag voor de VN-Veiligheidsraad, voor het Syrische volk en voor al de democraten'. Hij is heel teleurgesteld door de verwerping van de resolutie, net op de dag dat het Syrische regime opnieuw 'met ontoelaatbaar geweld tegen de bevolking optrad'. 
 
Regeringsgetrouwen zijn uiteraard wel blij met het veto. Honderden aanhangers van de regering-Assad gingen zondag in Damascus de straat op om Rusland en China hun dank te betuigen. 
 
Oppositie zoekt internationale steun
 
De Nationale Raad zoekt echter voort naar een alternatieve oplossing voor de politieke crisis. Kopstuk Radwan Ziadeh riep landen die voor de resolutie stemden op een bondgenootschap te vormen om de Syrische omwenteling te steunen. De VS, Frankrijk en een reeks Arabische landen voelen wel iets voor zo’n coalitie, verwachtte hij.
 
Ook de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton zinspeelde in de Bulgaarse hoofdstad op zo’n coalitie. Het veto maakt het in haar ogen noodzakelijk te handelen buiten de VN om. Bronnen bij de Amerikaanse regering denken aan een samenwerkingsverband dat het Syrische regime door  sancties in haar bewegingsvrijheid beperkt, de oppositie samenbrengt en humanitaire hulp verleent.
 
De oppositie roept de internationale gemeenschap echter vooralsnog niet op het Vrije Syrische Leger te steunen. Zo’n oproep ligt erg gevoelig. Als de oppositie voor gewapend verzet kiest dreigt Syrië volgens velen in een burgeroorlog te geraken.
 

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in