Skipistes Oostkantons nog niet open
Foto: Lieve Van den Bulck
Het was dit weekend misschien iets minder koud dan vrijdag, er blijft wel sprake van een koudegolf. Veel verse sneeuw valt er echter niet te verwachten. Ondanks het grote winteroffensief van de voorbije dagen, bleven alle wintersportcentra in de Oostkantons dit weekend gesloten.

Het mag dan al iets minder kouder geworden zijn, in Elsenborn, waar het meest oostelijke meetstation van ons land ligt, werden zaterdagnacht wel  temperaturen tot -19,5 graden Celsius gemeten. Dat meldt KMI-weerman David Dehenauw zondag.

Volgens weerman Eddy De Mey was het in België deze winter nog nergens zo koud als in Elsenborn de voorbije nacht. 'Daarvoor moeten we terug naar 20 december 2009. Toen werd op dezelfde plaats een temperatuur van min 20 graden gemeten. We beleven intussen ook de langste koudegolf sinds 1997. In Ukkel daalde het kwik overigens al drie opeenvolgende nachten tot beneden min 10 graden.'

Nog niet skiën in Oostkantons

Ondanks het grote winteroffensief van de voorbije dagen, bleven alle wintersportcentra in de Oostkantons dit weekend gesloten. Dat meldt de dienst voor Toerisme van de Oostkantons op zijn website.

'Hier is de afgelopen dagen weinig nieuwe sneeuw gevallen. Met een sneeuwlaag van 5 centimeter is het niet mogelijk om de veiligheid van de skiërs te garanderen', zegt Alexandre Féchir, uitbater van de skipistes in Botrange.

Koudegolf

De koudegolf is niet zo uitzonderlijk. Weerkundigen spreken hier van een koudegolf als er minstens vijf dagen op rij minimumtemperaturen onder nul zijn. Op minstens drie van die dagen moet het de hele tijd vriezen.

Het blijft glad

Zondagavond en -nacht blijft het droog met wolkenvelden aan zee, maar landinwaarts zijn er brede opklaringen. De minima bedragen min 6 graden aan  zee, min 10 in het centrum en tot min 17 graden op de Hoge Venen.

Maandag wordt het droog met wolkenvelden aan de kust; in het binnenland zijn er flink zonnige perioden. Er waait een zwakke tot matige zuidoostenwind. De maxima variëren van min 2 tot min 7 graden.

Van dinsdag tot en met zaterdag zullen er perioden met zon zijn en zal het vrijwel overal droog zijn. 's Nachts en 's ochtends zal er matige, en hier en daar strenge vorst optreden, met een temperatuur van zowat min 6 tot min 13 graden. Overdag zal het lichtjes vriezen.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in