'Videoclip dEUS is nutteloze kaakslag voor christengemeenschap'
Foto: rr
Dat de nieuwste videoclip van de Belgische rockband dEUS met een verrezen en bovendien joints rokende Jezus controverse ging uitlokken, was te verwachten.

In de clip (geregisseerd door Saman Keshavarz, een 25-jarige Amerikaan van Iraanse afkomst) speelt Jezus de hoofdrol als skateboarder. Hij leert anderen trucjes, geneest hun valwonden, verandert water in cola, en durft ook wel eens een jointje roken. Dat Jezus in de clip ook aan het moorden slaat, vinden enkelen te ver gaan.

'Een kwetsende clip', volgens Eric de Beukelaer, voormalig woordvoerder van de bisschoppenconferentie. Hij vraagt zich op zijn weblog af waarom dEUS zou moeten choqueren om publiciteit te trekken en vindt de clip dus 'een nutteloze kaakslag in het gezicht van de christengemeenschap'.

Ook op de Nederlandse website katholiek.nl wordt de clip niet positief onthaald. 'dEUS staat bekend om prachtige popliedjes, maar schiet met Ghost visueel in haar eigen voet. (...) Keshavarz steekt een zware theologische grens over als Jezus verrijst en op Tarantino-bloederige manier wraak neemt op zijn vijanden. (...) Dat druist in tegen het hart van zijn boodschap.'

Bekijk hieronder de clip: