De VN-Veiligheidsraad kwam zaterdag bijeen op een speciale zitting in New York en het lijdt voor hen geen twijfel wie schuldig is. De door Marokko ingediende ontwerptekst van de resolutie steunde een plan van de Arabische Liga waarin werd opgeroepen tot het aftreden van de Syrische president Bashar Assad.

Buiten China en Rusland, stemden de andere dertien leden van de Veiligheidsraad, waaronder de Verenigde Staten, Frankrijk en Groot-Brittannië, zaterdag in New York voor de resolutie die als doel heeft het geweld in Syrië te beëindigen, hoewel eerder ook de niet-permanente leden Zuid-Afrika en India bedenkingen hadden geuit

'Walgelijk'

Susan Rice, de Amerikaanse ambassadeur bij de VN zei na afloop van de stemming het gedrag van China en Rusland 'walgelijk' te vinden. Volgens de Franse ambassadeur Gerard Araud zijn beide landen nu medeplichtig aan de repressie door het Assad-regime.

Rusland niet te vermurwen

Rusland zegt pas in te stemmen met een resolutie als aan twee voorwaarden is voldaan, dat maakte de minister van Buitenlandse Zaken, Sergej Lavrov, duidelijk: zowel het overheidsgeweld als dat van de gewapende oppositie moet veroordeeld worden, en de resolutietekst mag geen enkel achterpoortje openlaten dat als legitimatie voor buitenlands militair ingrijpen kan worden aangewend.

Het is al de tweede keer dat Moskou en Peking een VN-resolutie over Syrië blokkeren.
Volgens schattingen van de Verenigde Naties zijn sinds maart 2011 minstens 5.000 mensen gedood in protesten tegen het dicatoriale regime van Bashar Assad.

Obama wil aftreden Assad

De Amerikaanse president Barack Obama herhaalde zijn oproep aan president Bashar Assad om de macht over te dragen. Volgens Obama heeft Assad zijn legitimiteit verloren en heeft hij 'geen recht' om aan de macht te blijven.

Bloedbad op vrijdag

Bij mortieraanvallen zouden minstens 217 doden zijn gevallen en meerdere honderden gewonden. De oppositie spreekt van 'het meest verschrikkelijke bloedbad sinds het begin van de de revolutie', maar het Syrische regime ontkent en wijst met een beschuldigende vinger naar 'de gewapende (salafistische) bendes' die het land sinds het begin van de gewapende opstand teisteren.

'Hysterische campagne'

De zenders al-Jazeera (Qatar) en al-Arabiya (Saoedi-Arabië) toonden zaterdag beelden van tientallen lijken in de straten van Homs. De Golfstaten Qatar en Saoedi-Arabië gelden als de geestelijke vaders van het plan van de Arabische Liga om Syrië op het spoor van 'de democratie' te zetten. 

De Syrische televisie hekelde dan weer 'de hysterische campagne' van de door buitenlandse krachten bewapende bendes. Met die 'mediacampagne' hoopt de oppositie de VN-Veiligheidsraad te beïnvloeden, stelt Damascus. 
 
 
 

 

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in