Door de aanhoudende vriestemperaturen heeft zich op enkele kleine Vlaamse waterwegen al een ijslaagje gevormd, waardoor voor waterwegen met voornamelijk pleziervaart preventief vaarverboden uitgevaardigd werden. De beroepsvaart ondervindt geen hinder. Dat werd vrijdag vernomen bij Waterwegen en Zeekanaal en nv De Scheepvaart.

Het gaat vooral om kleinere waterwegen in de Westhoek, aldus Claudia Van Vooren, communicatiedeskundige bij de afdeling Bovenschelde van Waterwegen en Zeekanaal, de beheerder van de waterwegen in West- en Oost-Vlaanderen.

De vaarverboden gelden voor onder meer de toeristische Leie tussen Astene en de Ringvaart, het afleidingskanaal van de Leie tussen Schipdonk en Balgerhoeke, het kanaal Bossuit-Kortrijk, het IJzerbekken, het kanaal Nieuwpoort-Duinkerke, het kanaal van Ieper naar de IJzer en de Moervaart in Lokeren.

De beroepsvaart ondervindt in Oost- en West-Vlaanderen geen hinder. Waterwegen en Zeekanaal zegt de situatie nauwgezet op te volgen en zet indien nodig ijsbrekers in. "Waarschijnlijk wordt er begin volgende week ijs gebroken op het kanaal Roeselare-Leie en het kanaal Bossuit-Kortrijk", meldt Van Vooren nog.

Bij nv De Scheepvaart, dat de belangrijkste waterwegen in Antwerpen en Limburg beheert, werd vernomen dat de beroepsvaart in Antwerpen en Limburg evenmin hinder ondervindt.
 

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig