Griekse bonden en werkgevers tegen salariskortingen
Foto: EPA
Griekse vakbonden en werkgeversorganisaties hebben eisen voor bezuinigingen op salarissen in de private sector naast zich neergelegd. Ze geven niet toe aan de druk van kredietverleners die willen dat er aanvullende bezuingingsmaatregelen worden getroffen nu er wordt onderhandeld over een schuldenovereenkomst voor Griekenland. Het Zuid-Europese land verkeert op de rand van een faillissement. Ondertussen is de website van het ministerie van Justitie gehackt door tegenstanders van de bezuinigingen.
In een brief aan de regering schrijven de bonden en werkgevers dat ze niet van plan zijn te snijden in de salarissen of het minimumloon. De loonkosten zijn inmiddels het struikelblok geworden voor de onderhandelingen tussen de Griekse regering, kredietverleners en het Internationaal Monetair Fonds voor een nieuwe noodlening aan Athene van 130 miljard euro.
 
Zonder deze noodlening en een overeenkomst met private kredietverleners voor het verminderen van de Griekse staatsschuld gaat Griekenland in maart failliet.
 
'Er is een plan B'
 
De private kredietverleners onderhandelen met de Grieken over het nemen van een verlies op Griekse staatsobligaties. Deze onderhandelingen, die beter bekend staan als PSI, Private Sector Involvement, en het overleg met de trojka zijn volgens een Griekse regeringswoordvoerder bijna afgerond.
 
'De PSI is in de basis klaar', aldus woordvoerder Pantelis Kapsis. Ook gesprekken met de trojka zouden in de laatste fase zijn. 'Binnen een dag moeten we een reeks alternatieve voorstellen doen die worden voorgelegd aan de politieke leiders, zodat we een definitief besluit kunnen nemen.'
 
Kapsis bevestigde dat er ook een plan B is, maar hij wilde niet ingaan op details. 'Het is duidelijk, als we de deal niet rondkrijgen ... en zeggen: ’we gaan bankroet’, dan stevenen we af op een faillisement, maar ik denk dat niemand daar voor is.'
 
Website Griekse overheid gehackt door tegenstanders besparingen
 
Ondertussen werd vrijdag de website van het Griekse ministerie van Justitie gehackt door tegenstanders van de besparingen in het land. 
 
De hackers postten een video van een persoon getooid met het masker van 'V', uit de strip en film 'V for Vendetta'. In die strip strijdt een mysterieuze protagonist tegen een totalitair regime.
 
'Wat er gebeurt in uw land is onaanvaardbaar', zegt de persoon in het filmpje. 'U bent gekozen om het volk te vertegenwoordigen, maar hebt gefaald. U hebt de democratie de nek omgewrongen.'
 
De hackers zouden banden hebben met de groep Anonymous, die onder meer de website van het FBI hackte. 

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig