Hier moet je heen in je eentje
Exclusieve wellness en thalasso Foto: Loréamar
Mag een mens ook eens lekker egoïstisch zijn en een hele vakantie lang alleen maar doen wat hij of zij prettig vindt? Een expeditie naar Antarctica, een groot sportevenement bijwonen, een exclusief wellnesstripje. Mooie vooruitzichten, niet?

Op de motor
Met een grote verscheidenheid aan natuurpracht vormen de Pyreneeën, met hun bijna verlaten en bochtige trajecten, een schitterend parcours voor de motorrijder. Gecombineerd met koninginnenritten over Aubisque, Tourmalet, Col d'Aspin en Port de la Bonaigua presenteert Thomas Cook een zevendaagse droomreis voor motorrijders (vanaf 315 euro, logies met ontbijt, roadbook met gps-beschrijving inbegrepen). Minstens even adembenemend is een tiendaagse toerrit door de Schotse Hooglanden (vanaf 1.248 euro, halfpension en overtocht inbegrepen). Dichterbij lonkt een vierdaagse in het Groothertogdom Luxemburg (vanaf 296 euro, halfpension) langs Our, Sûre en Alzette. Verder op het programma staan toerritten in de Baltische staten, Namibië, Thailand en de VS, weliswaar met gehuurde motoren.

www.thomascook.be

Sportief vanaf de zijlijn
Volg je, gekluisterd aan je televisietoestel, de Champions League, de Europa League, opeenvolgende interlands, Wimbledon, Formule 1-wedstrijden, de Omloop Het Nieuwsblad en de paardenraces in Groot-Brittannië, dan is het live meemaken van die evenementen beslist een onvergetelijke ervaring. Travel2Sports & Events neemt je mee naar Manchester United-Ajax (vanaf 328 euro, logies met ontbijt en toegangskaart), naar de wedstrijden van Tottenham Hotspurs (vanaf 689 euro), Hertha Berlijn (vanaf 119 euro) en Lazio Roma (vanaf 259 euro). Hou je van ronkende motoren, dan kan je vanaf 998 euro naar Monaco voor de grote prijs Formule 1, tickets voor zaterdag-zondag en oordopjes inbegrepen. Heb je als tennisliefhebber 7.399 euro veil, dan lonken de finales dames en heren op Wimbledon.

www.travel2sports.be

Fietsend door het landschap
Fietsend door natuurgebieden en afgelegen dorpjes ervaar je een land, een volk en zijn cultuur zoveel intenser dan wanneer je gemotoriseerd zou rondtrekken. Djoser geeft je de kans om stampend op de pedalen een vijftiental landen te doorkruisen. Achttien dagen lang fiets je in Viëtnam en Cambodja langs de Mekongdelta met zijn suikerrietplantages en rijstvelden. Je steekt rivierarmen over met veerboten en sluit af in het tempelcomplex van Angkor Vath (vanaf 2.045 euro, vlucht inbegrepen). Een tiendaagse reis brengt je naar het zuiden van Marokko, het ruige Atlasgebergte, de kleurrijke woestijn bij Erfoud en de magnifieke Draavallei (vanaf 1.095 euro). Rustig en nagenoeg vlak fietsen kan perfect in de Baltische staten, waar een negendaagse tocht je vanuit Vilnius naar Riga en Tallinn voert (vanaf 1.410 euro, vlucht inbegrepen).

www.djoserfiets.be

Avontuurlijk onthaasten
Onthaasten in ongerepte woestijnlandschappen laat niemand onberoerd. Bij Vreemde Kontinenten vertrek je, begeleid door Toearegs, vanuit Tamanrasset voor een vijftiendaagse kampeerreis per terreinwagen door de Sahara (vanaf 2.185 euro). Ver weg van de toeristische drukte van de Nijlvallei ontdek je de Egyptische witte woestijn met haar typische oasecultuur (acht dagen, vanaf 1.399 euro). Vertoef je liever in het hooggebergte, dan kan je een twaalfdaagse trekking naar de Annapurna maken (vanaf 880 euro, exclusief vluchten). Voor wie houdt van tropische fauna en flora staat Costa Rica allicht op het verlanglijstje; een vijftiendaagse self-drive Costa Rica langs witte zandstranden, regen- en nevelwouden, rommelende vulkanen en warmwaterbronnen kan vanaf 2.914 euro, vlucht niet inbegrepen.

www.vreemdekontinenten.be

Expeditie in warm en koud
Om Frans-Polynesië en de Markiezeneilanden eens op een andere manier te verkennen, moet je inschepen op de Aranui 3. Dat gemengde vrachtschip neemt tot 200 passagiers mee tijdens zijn vijftiendaagse tocht heen en terug naar Papeete (vanaf 5.536 euro). Aan boord geven gastsprekers lezingen over natuur en cultuur, over Jacques Brel en Paul Gauguin, die verslingerd waren op de archipel. Verkies je eerder koude wateren, dan mag je vanaf 13.291 euro genieten van een unieke Antarcticacruise met de Hanseatic van Hapag-Lloyd, het meest luxueuze expeditieschip ter wereld. Voor de helft tot twee derde van dat bedrag brengen ook Le Boréal en de Silver Explorer je vanuit Ushuaia door de Drake Passage naar het rijk van de pinguïns.

www.cruisetravel.be

Exclusieve wellness en thalasso
Rustige ligging, uitnodigende salons, heilzame wellnessbehandelingen en een heerlijke maaltijd volstaan om stress ver achter je te laten. Exclusive Destinations biedt een driehonderd luxueuze hotels in binnen- en buitenland aan waar je terecht kan voor balneo- en thalassotherapie. In Chaudfontaine kan je verblijven in het Château des Thermes met onbeperkte toegang tot het thermaal centrum met verwarmd buitenzwembad, sauna, jacuzzi, zoutcabine en hamams. Mag het wat zuidelijker zijn, dan is het Grand Hotel Loréamar in Saint-Jean-de-Luz met zijn Thalasso Spa de ideale uitvalsbasis voor een verblijf in Frans Baskenland. In Groot-Brittannië is The Royal Crescent in het historische Bath gespecialiseerd in holistische behandelingen.

www.exclusive-destinations.be

De wereld rond vliegen
Sinds Brussels Airlines deel uitmaakt van het Star Alliancenetwerk kunnen globetrotters hun wereldreis vlot van hieruit aanvatten. Star Alliance creëerde daarvoor het 'round the world'-ticket. Je kan dan binnen het jaar zestien aansluitende vluchten boeken tussen 1.160 steden in 181 landen. Een variante op het round the world-ticket zijn de circle fares binnen een grote regio, zoals bijvoorbeeld Noord-Azië. Je mag dan gedurende twee maanden tot 6.600 mijlen vliegen naar en in China, Korea en Japan. Wil je het reisgebied nog strakker afbakenen, dan zijn er elf zogenaamde air passes. Daarmee kan je bijvoorbeeld negen vluchten maken tussen 45 Braziliaanse steden of tien vluchten reserveren tussen 70 steden in het Midden-Oosten of 300 steden in Noord- en Midden-Amerika.

www.staralliance.com