De leukste reizen voor tortelduifjes
Zuid-Afrika Foto: idd
Jong of oud, op romantiek staat geen leeftijd en een verwenreis met zijn tweetjes is een uitgelezen kans om ten volle te genieten. Van de koele Noorse fjorden tot de warme Zuid-Afrikaanse wijngaarden lonkt een mix van natuur, cultuur en gastronomie.

Zeereis langs de fjorden
Wil je een unieke zeereis beleven, dan biedt Hurtigruten je een van de mooiste ontdekkingstochten langs de Noorse fjorden, tussen Bergen en Kirkenes. Het jaar rond legt dagelijks in elk van de 34 kleine en middelgrote havens één schip aan in noordelijke en zuidelijke richting. Wie de Noorse fjorden echt wil ontdekken, vindt in Hurtigruten een bondgenoot. De schepen leggen aan in havens waar grote cruiseschepen niet kunnen komen en blijven meestal enkele uren aan de kade, net lang genoeg voor een excursie aan wal. Eventueel kan je 's nachts in een hotel overnachten en daags nadien op hetzelfde, klokvaste tijdstip een ander Hurtigrutenschip nemen om je reis te vervolgen. Op de Zuidelijke route (6 dagen, vanaf 857 euro) van Kirkenes naar Bergen vaar je langs de eilanden van de Vesterålen en de Lofoten. Op de Noordelijke route (7 dagen, vanaf 1.100 euro in vol pension) wordt gestopt in schilderachtige steden zoals Ålesund en Trondheim en leg je ook aan nabij de Noordkaap.

www.bureauscandinavie.be

Witte Russische nachten
Sint-Petersburg staat bekend om zijn witte juninachten, wanneer de zon nauwelijks onder de horizon verdwijnt. Imagine Travel speelt daarop in met een veertiendaags riviercruisearrangement (vanaf 2.285 euro, vluchten en volpension inbegrepen). Vanuit Moskou steven je met een luxueus riviercruiseschip over de Moskva, de Wolga en de meren van Karelië naar de vroegere tsarenstad. Naast uitgebreide stadsbezoeken in beide metropolen bezoek je onderweg diverse historische steden en religieuze bouwwerken zoals het Kirilo Belozerskiklooster in Goritsy en de kathedraal van Kizhi met zijn 22 houten koepels. Langsheen de Svir leg je aan in Mandroga, een klein Russisch dorpje waar je kennismaakt met het artisanale leven van de lokale bevolking.

www.imaginetravel.be

Genieten en verwend worden
Genieten van een heerlijke maaltijd en je laten verwennen tijdens een wellness- of beautykuur. Meer hoeft onthaasten niet te zijn voor Gallia, dat tientallen verwenpakketjes in gerenoveerde charmehotels voorstelt. In Slenaken tref je het viersterren grand prestigehotel Klein Zwitserland aan. Vanuit een splinternieuwe spa met zwembad krijg je een spectaculair uitzicht over de heuvels van Nederlands-Limburg. Overnachten kan vanaf 112 euro, een verwenarrangement is mogelijk vanaf 386 euro voor twee nachten. In Kronenburg, in het Duitse Eifelgebergte, kan je overnachten in het Schlosshotel Burghaus waar ooit keizer Napoleon, kanselier Adenauer en prinses Caroline van Monaco overnachtten. Ver weg van de drukte kan je er romantisch dineren en overnachten (vanaf 240 euro).

www.gallia.be

Tussendoor met bubbels
Voor een weekeind- of midweekvakantie is de Champagnestreek een topper. Dat heeft uiteraard te maken met de gelijknamige schuimwijn en de vrijgestelde invoer van 60 liter mousserende wijn per persoon. In Epernay rijpen miljoenen flessen in de ondergrondse kelders van de Avenue de Champagne. Niet alleen het sprankelende karakter, ook steden zoals Reims en Troyes met hun imposante kathedralen en kerkschatten en de uitgestrekte landschappen met bossen, wijngaarden en meren rechtvaardigen een tussendoortje in de Champagne. Bij Transeurope en Charming schommelt de prijs voor een midweekverblijf voor twee volwassenen tussen 204,70 euro voor logies in de vroegere Margueritekazerne tot 788,80 euro in een negentiende-eeuws kasteelhotelletje aan de oevers van de Seine in Nogent.

www.transeurope.be

Vlaams in Zuid-Afrika
Zuid-Afrika op een gastvrije en charmante wijze doorkruisen, kan dankzij Zuid-Afrika Reiscenter. Deze reisorganisator stippelde een twintigdaagse autovakantie (vanaf 3.995 euro, vluchten, huurwagen, halfpension inbegrepen) uit met verblijf in gasthuizen en bed and breakfasts meer dan eens uitgebaat door uitgeweken Vlamingen en Nederlanders. De rondreis start in Johannesburg en voert je onder meer naar Pretoria, Blyde Rivier Canyon, het Krugerpark, Lake Sint Lucia, Hluhluwe-Umfolozi Game Reserve, Durban, Tsitsikamma National Park aan de Indische Oceaan, de Cangogrotten van Oudtshoorn en de Breede Rivier. De laatste dagen leiden je door de wijngaarden van Stellenbosch naar Kaapstad met de Tafelberg en Kaap de Goede Hoop.

www.zuidafrika.com

Poëtisch Reuzengebergte
Het Reuzengebergte, op de grens van Tsjechië en Polen, is niet alleen een populair wintersportgebied of wandelparadijs in de zomermaanden. De regio werd door de Unesco erkend als natuurgebied en biosfeerreservaat. Spindleruv Mlyn, met de Elbebron in het Kronose Nationaal Park, wordt wel eens de 'parel van het Reuzengebergte' genoemd. In Adrspach schitteren de 1.800 indrukwekkende zandsteen-rotsformaties met poëtische namen als 'de geliefden', 'suikerbrood' en 'ijsbeer'. Tijdens de achtdaagse begeleide touringcarreis (vanaf 719 euro, half pension) voorziet Rantour ook bezoeken aan het museum van het Boheemse kristal, aan de gouden stad Praag, de rotsenstad Prahov en het kuuroord Karlovy Vary.

www.rantour.be

Karaktervol Adriatisch
Slovenië en Kroatië, twee parels aan de Adriatische Zee met een ongelooflijke natuurpracht, pittoreske wijndorpjes en charmante steden, pronken voortaan in de Caractèrebrochure met belevingsreizen langs karakterhotels. Een negendaagse autorondreis (vanaf 868,6 euro, logies met ontbijt in vier- en vijfsterrenhotels) leidt je langs het meer van Bled, door de Primorskawijngaarden, naar de Lippicastoeterij en de grotten van Postonja naar Ljubljana. Een elfdaagse reis focust op het groene Istrië, de Brioni-eilanden waar Tito ooit zijn buitenverblijf vestigde, de Kvarnerbaai, de Liburnische Rivièra en de Venetiaans getinte eilanden Cres, Losinj en Krk (vanaf 842,80 euro, logies met ontbijt).

www.caractere.be