De voormalige ceo van cosmeticagigant L'Oréal, de Brit Lindsay Owen-Jones, tevens eigenaar van een appartement in het Franse skistation van Val d'Isère, heeft de uitbaatster van een friettent voor het gerecht gedaagd wegens 'overlast voor de omgeving'. Dat werd donderdag uit juridische bron vernomen.

De zakenman bezit een appartement aan de voet van de skipistes van het bekende station in de Alpen. Hij diende samen met drie andere co-eigenaars in oktober een dagvaarding in, waarbij ze de sluiting van het bewuste etablissement vragen omwille van geur-, geluids- en visuele overlast.

'Welgestelde personen storen zich zeker aan een frietkot voor hun deur, maar wij zijn verplicht om te werken om in ons levensonderhoud te voorzien', protesteert Valérie Maertens, die door de ceo dus voor de rechtbank van Albertville gedaagd wordt.

'Ze klagen over lawaai en frietgeur, maar wanneer je rustig wil wonen, koop je geen appartement vlak voor de pistes', hekelt ze nog. Haar friettent is een chalet van vijf vierkante meter waarvoor een veertigtal stoelen voor de klanten geplaatst zijn.

Volgens de eigenaren respecteert Maertens onder meer de regels van de hygiëne niet. Indien haar friettent niet gesloten wordt, vragen ze een financiële compensatie gelinkt aan het waardeverlies van hun bezit.

De advocaat van Owen-Jones weigert echter commentaar. 'Lindsay Owen-Jones, die ik nog nooit persoonlijk ontmoet heb, komt voor een maand naar het station, terwijl wij er het hele winterseizoen werken', aldus nog Maertens. Ze merkte nog op dat het frietkot in 2005 op 'familiaal terrein' opgetrokken werd.