Wereldprimeur UHasselt: nieuwe onderkaak in titanium
Foto: Photo News
Een nieuwe technologie van de Universiteit Hasselt heeft geleid tot een wereldprimeur. Bij een 83-jarige vrouw werd een volledige onderkaak, die werd vervaardigd door het 3D-printen van titaniumpoeder, succesvol ingeplant. De operatie dateert van vorige maand, maar het nieuws werd nu pas bekendgemaakt.

Biomed, het onderzoeksinstituut dat verbonden is aan de UHasselt, heeft de nieuwe technologie ontwikkeld waarbij implantaten worden vervaardigd uit titanium. De firma LaserWise uit Leuven fabriceerde de onderkaak door middel van 3D-printing. Het implantaat wordt zo in enkele uren in diverse laagjes opgebouwd op basis van digitale medische beeldvorming.

Het is voor het eerst dat de techniek werd toegepast voor een volledige onderkaak. 'We hebben eerst de sterk geïnfecteerde kaak van een 83-jarige vrouw helemaal moeten verwijderen', zegt prof. dr. Ivo Lambrichts van UHasselt. 'Het nieuwe implantaat, dat vervolgens werd ingeschoven, was erg complex. Een kaak moet optimaal in alle richtingen kunnen bewegen, en de pezen, zenuwen of aanhechtingen moeten er ook een plaats in krijgen.'

Verbeterde versie

Amper één dag na de operatie, die vorig jaar in juni werd uitgevoerd in Sittard-Geleen, kon de patiënte al normaal spreken en slikken. De tanden worden later nog op de kaak geschroefd.
'Het toepassingsgebied voor de nieuwe techniek is enorm', zegt Lambrichts. 'Zeker bij ernstige ontstekingen, schade door een tumor of ongevallen kan de techniek voor heel veel mensen de ideale oplossing zijn.'

De UHasselt werkt trouwens aan een verbeterde versie, waarbij ook lichaamseigen stamcellen in het implantaat gebruikt zullen worden.