Het Haitiaans Openbaar Ministerie heeft voormalig dictator Jean-Claude 'Baby Doc' Duvalier enkel aangeklaagd wegens corruptie. De Interamerikaanse mensenrechtencommissie (CIDH) heeft tegen die beslissing geprotesteerd omdat ze vonden dat hij ook aangeklaagd moest worden voor het schenden van de mensenrechten.

Het Openbaar Ministerie had begin deze week in Port-au-Prince verklaard dat de begane misdaden onder het bewind van "Baby Doc" verjaard zijn. De CIHD is het daar niet mee eens.

Tijdens de heerschappij van Jean-Claude Duvalier (1971-1986) en zijn vader François 'Papa Doc' Duvalier (1957-1971) kwamen in Haiti rond de 30.000 mensen om het leven. Jean-Claude Duvalier versluisde ook honderden miljoenen dollar naar buitenlandse rekeningen.

Verzoening

De huidige Haïtiaanse president, Michel Martelly, had aan het begin van zijn ambtsperiode verklaard dat hij de Haïtianen met elkaar wilde verzoenen. Hij zocht daarom vorig jaar de nog levende ex-presidenten op, onder hen ook Jean-Claude Duvalier. Die was begin 2011 teruggekeerd naar Haiti om het land te 'helpen'.

De CIHD heeft de Haïtiaanse autoriteiten opgeropen om hun internationale verplichtingen na te komen, de misdaden te onderzoeken, een oordeel te vellen en een straf uit te spreken.