China overweegt investering in noodfondsen Europa
Merkel en Wen Jiabao spraken over een Chinese bijdrage aan de Europese noodfondsen. Foto: EPA
China gaat wellicht bijdragen aan het tijdelijke (EFSF) en het permanente (ESM) noodfonds van de Europese Unie. Dat heeft de Chinese premier Wen Jiabao donderdag gezegd. De Duitse bondskanselier Angela Merkel is momenteel in China, onder andere voor overleg over de schuldencrisis in Europa.

 Wen herhaalde eerdere steunbetuigingen aan het adres van Europa, maar deed geen concrete financiële toezeggingen. "Het is erg belangrijk om de Europese schuldencrisis zo snel mogelijk op te lossen", zei Wen. 'China overweegt een grotere rol te spelen bij het oplossen van de schuldencrisis door te investeren in het EFSF en het ESM.'

Europese regeringsleiders willen dat China en andere investeerders geld steken in het EFSF en het ESM. Het ESM treedt in juli in werking.

Europa is China's grootste afzetmarkt en Beijing heeft dan ook belang bij een spoedige bezwering van de Europese schuldencrisis. 'De stabiliteit van het financiële systeem en stabiele economische groei en integratie zijn niet alleen van belang voor Europa, maar ook voor China', zei Wen. 'China steunt Europa bij het stutten van de stabiliteit van de euro.'

Merkel

De Duitse bondskanselier Angela Merkel sprak haar vertrouwen uit in de Europese eenheidsmunt. 'De euro heeft ons sterker gemaakt', klonkt het.