Antwerpse haven stelt eerste gezamenlijke duurzaamheidsverslag voor
Foto: mhb
In het Antwerpse Havenhuis is donderdag het eerste duurzaamheidsverslag voorgesteld aan de nationale en internationale pers. Een primeur, luidt het, omdat het niet om louter één bedrijf gaat, maar om een duurzaamheidsverslag over de hele haven waaraan tal van betrokkenen meewerkten. Het rapport geldt als nulmeting.

De eerste editie van het duurzaamheidsverslag brengt een aantal gegevens en cijfers bij elkaar over duurzaamheid in de Antwerpse haven. Het is een initiatief van het Gemeentelijk Havenbedrijf Antwerpen, de Maatschappij Linkerscheldeoever en de private koepelorganisatie Alfaport Antwerpen.

'Het rapport is tot stand gekomen in samenwerking met de hele havengemeenschap: havenbedrijven, industrie, vakbonden, lokale besturen, natuurverenigingen, Landbouworganisaties, transportsector, ...', zei Greet Bernaers, directeur Infrastructuur en Milieu bij het Havenbedrijf.

Het rapport moet dienen als nulmeting. Voortaan volgt tweejaarlijks zo’n duurzaamheidsverslag. De opgenomen indicatoren, waaraan later de vooruitgang kan worden afgemeten, worden dan geüpdatet.
 
'Duurzaamheid is meer dan milieu'
 
Haventopman Eddy Bruyninckx benadrukte bij de voorstelling dat duurzaamheid meer is dan enkel milieu en dat maatschappelijk verantwoord ondernemen vandaag een voorwaarde is om duurzaam de concurrentie aan te gaan.
 
Alfaport Antwerpen zal trouwens een aantal concrete doelstellingen en goede voorbeelden bundelen in een duurzaamheidshandleiding en informatiesessies, om nog meer bedrijven te overtuigen van de noodzaak ervan. Vooral bij kmo’s is dat soms minder evident, luidde het. 
 
In de haven van Antwerpen zijn 900 bedrijven gevestigd. Er werken rechtstreeks of onrechtstreeks ongeveer 145.000 mensen.