Portugezen willen Belgen vervangen in Kaboel
Defensieminister Pieter De Crem op bezoek in Kaboel. Foto: © BELGA
Het ziet ernaar uit dat de Belgen tegen eind juli wel degelijk uit het Afghaanse Kaboel zullen kunnen vertrekken, wat het aantal landgenoten in Afghanistan zou kunnen halveren. Op een ontmoeting met de 28 NAVO-defensieministers in Brussel bood de Portugees José Pedro Aguiar-Branco donderdag alvast een contingent aan om de Belgische militairen op de internationale luchthaven KAIA gedeeltelijk of volledig te vervangen, luidt het in Belgische kringen.

 De regering in lopende zaken besloot medio 2011 al om een punt te zetten achter de Belgische aanwezigheid in Kaboel. De luchthaven vormt echter een cruciale strategische locatie voor de internationale troepenmacht onder NAVO-vlag, waardoor zomaar de deur dichttrekken uiteraard niet kan.

'Wie onze taken overneemt weten we nog niet, maar we kregen tot op vandaag geen signalen dat het niet zou kunnen', zeiden Belgische bronnen. Dezer dagen vindt alvast druk overleg plaats met het NAVO-hoofdkwartier SHAPE over de Belgische troepenvermindering in 2012.

Voor de overname van de taken in Kaboel circuleren al enige tijd enkele namen, waaronder ook Portugal. Het Zuid-Europese land toonde zich nu dus bereid een contingent vrij te maken om de Belgen af te lossen, al is nog niet duidelijk om hoeveel manschappen het precies gaat. Een overname door de Afghaanse veiligheidstroepen lijkt dan weer weinig haalbaar. 'KAIA is toch zowat de Achilleshiel van de NAVO', verduidelijkten bronnen in Evere nog.