Zieke zoon Sarkozy vliegt op kosten van belastingbetaler naar huis
Foto: EPA
Pierre Sarkozy, één van de zonen van de Franse president Nicolas Sarkozy, is op kosten van de belastingbetaler naar huis gebracht. Pierre werd ziek toen hij als dj optrad in het Oekraïense Odessa en vloog terug naar Frankrijk met het presidentieel vliegtuig Falcon. Kostprijs: 40.000 euro.

Pierre was als dj aan de slag op een privéfeestje, maar werd plots onwel. Hij had een voedselvergifiting opgelopen. President Sarkozy besloot meteen om enkele artsen naar Odessa te sturen.

Sarkozy zou 7.632 euro zelf betaald hebben om zijn zoon terug naar Frankrijk te laten komen met het presidentieel vliegtuig, meldt de Franse krant Le Canard. Maar dat is slechts een peulschil van de totale som. Het Ministerie van Defensie rekende uit dat één uur vliegen met een Falcon 5.600 euro kost, goed voor ongeveer 40.000 euro voor de totale vliegduur.

Als blijkt dat Pierre wel in staat was om een commerciêle vlucht te nemen, heeft zijn vader een inbreuk gepleegd tegen de concurrentieregels. Alleen in zaken van algemeen belang mogen overheidsbedrijven concurreren met de privésector.