Ondernemersorganisatie Unizo en Mode Unie reageren verheugd op het antwoord van het Europees Hof van Justitie over de sperperiode. Volgens het Hof is het verbod op het aankondigen van kortingen tijdens de sperperiode niet in strijd is met de Europese richtlijn over oneerlijke handelspraktijken. Het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen betreurt dan weer dat het Europees Hof geen knopen doorhakt.

'Deze uitspraak is een hoogdag voor de zelfstandige modesector en een waarborg voor een gevarieerd modeaanbod', zegt Luc Ardies, directeur distributie bij Unizo.

Het Hof van Cassatie had de prejudiciële vraag gesteld naar aanleiding van een procedure die Unizo en Mode Unie voeren tegen grootwarenhuisketen Inno. Unizo vond het niet kunnen dat Inno in december 2007, enkele weken voor de wintersolden, zijn vaste klanten een korting tot 50 procent beloofde tussen 26 en 31 december.

De ondernemersorganisatie zegt haar slag te hebben thuisgehaald. Zolang de Belgische overheid niet afstapt van haar beleid, blijft de sperperiode dus overeind, luidt het.

Mode Unie en Unizo zijn 'blij dat de kogel eindelijk door de kerk is en dat, ongeacht de grootte van een modewinkel, iedereen de kans krijgt om met gelijke kansen aan de concurrentiestrijd te kunnen beginnen'.

NSZ

 

Het NSZ betreurt dat het Europees Hof 'geen duidelijk antwoord' gaf op de vraag of de sperperiode in strijd is met de Europese regels. De Europese rechtsinstantie zegt alleen dat de sperperiode niet wettig is wanneer de sperperiode dient om de consument te beschermen.

Indien de sperperiode echter dient om oneerlijke concurrentie tussen de marktspelers te vermijden, is er geen probleem en kan de sperperiode blijven bestaan.

De hete aardappel wordt daarmee doorgeschoven naar de nationale rechters die hierover uitspraak moet doen. 'Het blijft dus afwachten op een oordeel van het Europees Hof van Justitie naar aanleiding van een klacht van de Europese Commissie tegen de sperperiode', zegt NSZ-voorzitster Christine Mattheeuws. 'Hopelijk duurt dat niet lang meer, want rechtszekerheid is dringend nodig.'