De handel is resoluut gekant tegen een btw-verhoging. Binnen de federale meerderheid gaan stemmen op om met zo’n verhoging het begrotingsgat dicht te rijden. Maar Comeos, de federatie voor handel en diensten in België, waarschuwt dat een btw-verhoging contraproductief zal werken.

Eén van de denksporen die de regering bekijkt om de begroting onder controle te krijgen, is een (selectieve) btw-verhoging.

'Een verhoging zou geen geld opbrengen – het zou de overheid zelfs geld kosten', zegt Dominique Michel, gedelegeerd bestuurder van Comeos.

De extra begrotingsmaatregelen zijn nodig omdat de economische groei tegenvalt. Maar, zegt Comeos: wie de btw verhoogt, fnuikt de economische groei nog meer.

De federatie voor handel zegt dat de consument de vinger al sinds de zomer op de knip houdt. De onzekerheid en de angst voor economisch-financiële rampscenario’s legt een zware druk op het consumentenvertrouwen. 'Een btw-verhoging is de meest efficiënte manier om die koopkracht effectief te doen dalen: de consument voelt de prijsstijging dan meteen in zijn portemonnee,' aldus Dominique Michel.

Comeos stelt dat de btw-druk in België al hoger is dan het Europese gemiddelde.

'Nederland en Duitsland zitten aan 19 procent, Frankrijk aan 19.6. Jaarlijks verliezen we nu al 2,5 miljard euro aan inkomsten omdat steeds meer Belgen vaker over de grens gaan winkelen. Een nieuwe btw-verhoging zou onze concurrentiepositie nog verder verzwakken. Voor een winkelkar van 100 euro betaal je dan in Nederland en Duitsland 119 euro, in Frankrijk 119,6 en in België 122 of 123 euro. Een verschil dat telt.“