Aardgas- en elektriciteitsverbruik vorig jaar gedaald
Foto: pdw
In 2011 is het elektriciteitsverbruik in België gedaald tegenover 2010. Ook het aardgasverbruik is gezakt. Dat blijkt uit de definitieve cijfers van Synergrid, de federatie van de netbeheerders voor elektriciteit en aardgas in België.

Het totale elektriciteitsverbruik in België daalde met 2,4 procent ten opzichte van 2010.

De grote industriële klanten hebben in 2011 0,3 procent minder verbruikt. Bij de consument, de kmo's en de tertiaire sector was er een daling met 3,3 procent.

Aardgas

Het aardgasverbruik kende vorig jaar een daling van 14,8 procent tegenover 2010. Bij de consument, de kmo's en de tertiaire sectoren werd een afname van 18,5 procent opgetekend. Bij de elektriciteitscentrales daalde het verbruik met 19,6 procent.

Op jaarbasis was er bij de grote industriële klanten een lichte toename van 0,1 procent, al was er in het laatste trimester van 2011 een aanzienlijke daling van 7,3 procent. Volgens de federatie is dat een teken van de huidige vertraging van de economie.

Tot slot meldt Synergrid dat België vorig jaar 2.615 GWh elektriciteit invoerde uit het buitenland, wat goed is voor 3,2 procent van het totale elektriciteitsverbruik in België.