Vallende glasgevels in Shanghai nopen tot maatregelen
Shanghai Tower Foto: rr
De Chinese miljoenenstad Shanghai neemt maatregelen die de wildgroei aan de met glas beplakte flatgebouwen moet beperken. De maatregelen komen er nadat vorig jaar minstens vijf incidenten werden gemeld waarbij gevelplaten spontaan naar beneden vielen.

De hoge glazen torens van de stad zijn het symbool bij uitstek van de economische macht van China. Sinds 1985 zijn er bijna 4.000 verrezen, waaronder ook het Shanghai World Financial Center, met 492 meter het hoogste gebouw van het land. Momenteel wordt ook hard gewerkt aan de Shanghai Tower, die met 632 meter de hoogste Chinese toren ooit moet worden.

Maar na enkele incidenten waarbij gevelplaten naar beneden vielen, zijn de afgelopen maanden alle gevels in Shanghai onderzocht. Ruim elf procent was dringend toe aan reparatiewerk. Volgens de overheid ligt de oorzaak bij verouderde lijm en te ruime vensters, wat vooral tijdens de zomer (met temperaturen tot veertig graden Celsius) voor extra gevaar kan zorgen.

Voortaan zijn glazen gevels enkel nog toegestaan als er speciaal (en duurder) gelaagd glas wordt gebruikt. Aannemers zijn vanaf nu ook vijf jaar na oplevering verantwoordelijk voor de robuustheid van de gevels.