Familieleden van Palestijnen die in Israël gevangen zitten hebben schoenen gegooid naar secretaris-generaal Ban Ki-moon van de Verenigde Naties, die donderdag een bezoek bracht aan de Gazastrook.

Het gooien van schoeisel naar iemand geldt in de Arabische wereld als een uiting van grote minachting.

Ongeveer veertig familieleden wachtten de VN-chef op aan de grens met Israël. Twee van hen smeten schoeisel naar zijn gepantserde voertuig. De familieleden probeerden een menselijke keten te vormen om Ban de doorgang te beletten, maar veiligheidsagenten van Hamas duwden hen weg.

Gevangen

Israël houdt ongeveer zevenduizend Palestijnen gevangen. Ze hebben sinds 2006 geen bezoek van familie uit Gaza meer mogen ontvangen vanwege strenge beperkingen voor mensen uit Gaza die Israël mogen binnenkomen; de Gazastrook wordt bestuurd door Hamas, dat fel tegen Israël gekant is.

Betogers in Erez zeiden dat Ban zich meer moet inzetten om de gevangenen vrij te krijgen. 'Wij vragen ons af waarom hij iedere keer een gesprek met de familieleden van Palestijnse gevangenen uit de weg gaat', zei een woordvoerder.

Rondreis

Ban maakt een rondreis door de regio om te proberen informeel overleg tussen Israël en de Palestijnen gaande te houden. Ban sprak woensdag met Israëlische leiders en leiders van het door het Westen gesteunde bestuur van de Palestijnse leider Mahmoud Abbas op de Westelijke Jordaanoever. Hij drong er bij Israël op aan te stoppen met bouwen in nederzettingen en gedetailleerde voorstellen te doen over de grenzen van een toekomstige Palestijnse staat. De Palestijnen riep hij op door te gaan met informele besprekingen.

De formele onderhandelingen liggen, op een periode van drie weken in 2010 na, al meer dan drie jaar stil.