Sinds het begin van 2012 verloren al 1.212 werknemers van Belgische vestigingen van internationale bedrijven hun baan. Ontslagen bij Alcatel-Lucent, Nokia Siemens, Crown Cork en nu ook Bekaert zorgen voor een enorm sociaal bloedbad.

Vorige maand maakte Alcatel-Lucent bekend dat het in de Belgische vestigingen 185 banen schrapt. De besparingsoperatie was een uitloper van een internationaal besparingsplan bij Alcatel. Ondanks de ontslagen bleef België een belangrijk competentiecentrum voor Alcatel-Lucent in verschillende domeinen.

Bij telecom joint-venture Nokia Siemens Networks verdwenen dan weer 127 jobs. Dat gebeurde na wereldwijde herstructureringen om de kosten te drukken.

Verpakkingsbedrijf Crown Cork kondigde op 1 februari nog aan dat de afdeling in Deurne wordt gesloten. Dat betekende een verlies van 300 banen. Het bedrijf maakte vroeger kroonkurken, maar produceert nu vooral conservenblikken en spuitbussen.

Bij staalbedrijf Bekaert werden vandaag 600 banen geschrapt. Dat zijn ongeveer 20 procent van alle banen bij Bekaert. Er is momenteel een wereldwijde overcapaciteit bij de productie van zaagdraden. Daardoor zijn de prijzen structureel gedaald. Door het schrappen van subsidies voor zonne-energie in veel Europese landen is de vraag bovendien ook nog gedaald.