Rechtbank verwerpt beroep Breivik en beveelt nieuw psychiatrisch rapport
Foto: *
Het Hof van Beroep in Oslo heeft donderdag het beroep van Anders Behring Breivik afgewezen en wil een nieuw psychiatrisch rapport van de Noorse massamoordenaar. Breivik wil geen nieuw psychiatrisch onderzoek nadat een vorig rapport hem strafrechtelijk ontoerekeningsvatbaar verklaarde. Vrijdag beslist de verdediging van de extreemrechtse terrorist, welke nieuwe stappen er zullen genomen worden.

In november hadden twee door de rechtbank aangestelde psychiaters geconcludeerd dat Breivik aan paranoïde schizofrenie lijdt en wettelijk gezien 'krankzinnig' is. Die diagnose werd later beaamd door een panel van psychiaters en psychologen van de Noorse Raad van Forensische Geneeskunde. Andere deskundigen plaatsten vraagtekens achter de diagnose en stelden bij Breivik geen spoor van psychose te hebben vastgesteld.

Dat heeft een publiek debat uitgelokt in Noorwegen, waarbij met name de nabestaanden van de slachtoffers zich tegen de officiële diagnose verzetten. Zij vragen zich af hoe iemand die twee aanslagen minutieus voorbereidt en jarenlang werkt aan een manifest tegen het multiculturalisme en de 'mosliminvasie' van Europa, als ontoerekeningsvatbaar kan gelden. Op 13 januari besliste een districtsrechtbank dat een nieuwe evaluatie zich opdrong. 

Hoewel Breivik zelf ontkent dat hij ontoerekeningsvatbaar is, komt die diagnose hem strafrechtelijk goed uit. Hij heeft toegegeven de auteur te zijn van de aanslagen van 22 juli 2011 die 77 doden eisten en dreigt de maximumstraf te krijgen. Als ontoerekeningsvatbaar persoon zou hij niet in de cel, maar in de psychiatrie belanden.

Het proces tegen Breivik start op 16 april.