Is Facebook bang voor mobiel?
Foto: facebook
Facebook trekt naar de beurs. In de documenten die met zo’n beursgang gepaard gaan, staat te lezen dat het bedrijf bezorgd is over zijn mobiele toepassingen.

Business Insider heeft in het S-1 formulier van Facebook een opmerkelijke passage gevonden over de mobiele platformen van het sociaal netwerk. Zo’n S-1 formulier is een document waarin elk bedrijf dat naar de beurs wil wat informatie moet verstrekken aan mogelijke investeerders.

De belangrijkste bezorgdheid van Facebook is dat het geen controle heeft over de platformen waarop hun mobiele toepassingen actief zijn. Kort samengevat: als Apple of Google willen ingrijpen en beslissen om Facebook te beperken of zelfs te blokkeren, dan is er weinig dat Zuckerberg en zijn compagnons daar kunnen aan verhelpen.

'Geen goede relaties met mobiele industrie'

‘De kans bestaat dat we er niet in slagen om goede relaties op te bouwen met de belangrijkste spelers in de mobiele industrie’, merkt Facebook fijntjes op.

De mobiele giganten zullen het sociale netwerk nooit zomaar blokkeren – daarvoor is het veel te populair – maar ze houden de mobiele activiteiten ongetwijfeld nauwlettend in de gaten, en zullen niet twijfelen om in te grijpen waar nodig.

Op de Facebook-website krijgen bezoekers advertenties voorgeschoteld die het bedrijf de nodige inkomsten opleveren. Mobiele gebruikers blijven hiervan (voorlopig?) gespaard.

Maar misschien is het dan toch niet zo ondenkbaar dat er ooit een speciale Facebook-telefoon komt