Open VLD: 'Elke maatregel is bespreekbaar onder voorwaarden'
Alexander De Croo (archief) Foto: BELGA
'Elke maatregel is bespreekbaar zolang de nieuwe maatregel de groei niet aantast.' Dat zei de liberale vice-premier Van Quickenborne aan Villa Politica. Zijn partijvoorzitter Alexander De Croo zei nog iets duidelijker dat hij niet gewonnen is voor extra fiscaliteit.

Premier Elio Di Rupo (PS) moet in het weekend van 25 en 26 februari een extra begrotingscontrole houden. De inspanning belooft groot te worden. Bij de begrotingsopmaak ging de regering nog uit van een economische groei van 0,8 procent in 2012.

Maar dat was een overschatting. Hoe lager de werkelijke groei, hoe meer extra maatregelen de regering zal moeten nemen. Hoe groot de inspanning wordt, is nog onduidelijk. In de Wetstraat circuleren bedragen van 1,5 tot 2 miljard euro.

PS-senator Philippe Moureaux sloot woensdag in een radio-interview niet uit dat de regering een btw-verhoging zou doorvoeren. Volgens Le Soir is het btw-spoor zeer reëel. De krant haalt een regeringsbron aan die stelt dat er twee maatregelen bestaan die veel geld opbrengen: een indexsprong en een btw-verhoging.

 CD&V lanceerde het idee van een indexsprong vorig weekend. Het idee werd meteen neergehaald door PS en SP.A. Rest nog de btw-verhoging, een maatregel die door de PS-top blijkbaar niet wordt neergesabeld.

Olivier Chastel (MR), minister van Begroting, zegt voorlopig enkel dat geen enkele maatregel uit te sluiten is.

Open VLD zegt niet op voorhand njet tegen een btw-verhoging, zo bleek in Villa Politica. De liberalen willen vooral de discussie rond de regeringstafel voeren en niet in de media. Maatregelen aankondigen, ballonnetjes oplaten, dat is allemaal niet verstandig, vindt Open VLD.

Vincent Van Quickenorne zei heel duidelijk dat alles bespreekbaar is 'zolang de maatregelen de groei in ons land niet fnuiken'. Zijn voorzitter, Alexander De Croo, was iets duidelijker toen hij zei dat hij geen voorstander is van extra fiscaliteit.

De Croo zegt dat de begrotingsbesprekingen niet enkel over besparingen mogen gaan, maar ook over maatregelen om de competitiviteit van onze bedrijven te verhogen. De Croo vindt de conclusie van Le Soir - dat het of een indexsprong of een btw-verhoging wordt - dan ook erg voorbarig.  

Volgens Le Soir zorgt een lineaire btw-verrhoging van één procent voor 1,2 tot 1,3 miljard euro. Groot nadeel van zo'n maatregel is dat ze weinig sociaal is (als de btw op alle producten zou verhogen) en dat het geen maatregel is die de economie extra zuurstof geeft. Integendeel.

Overigens kondigde de Franse president Sarkozy vorige week een btw-verhoging aan in Frankrijk van 19,6 naar 21,2 procent. 'Als hij het doet, waarom wij dan niet', denkt men blijkbaar in de Wetstraat.

De grootste oppositiepartij N-VA hoopt dat er niet meer belastingen zullen komen, zo zegt Kamerlid Ben Weyts. Als alternatief denkt hij bijvoorbeeld aan een 'slimme index', waarbij men de energieprijzen uithaalt.