Eind januari telde Spanje net geen 4,6 miljoen werklozen. Met een werkloosheidspercentage van 22.9 procent is Spanje de zwakste leerling van de hele eurozone.

In januari kwamen er 177.470 werklozen bij. Dat is de sterkste stijging in drie jaar, heeft het ministerie van Arbeid bekendgemaakt. 'In die context is een hervorming van de arbeidsmarkt zoals voorbereid door de regering meer dan gerechtvaardigd', klinkt het.

Het aantal werklozen in Spanje zit op een recordniveau sinds de maandelijkse statistieken in 1996 voor het eerst werden gepubliceerd. Een op de drie van alle werklozen in de eurozone is een Spanjaard. Van de Spaanse jeugd is bijna de helft werkloos.

De Spaanse economie tuimelde in het laatste kwartaal van 2011 in een recessie en zou dit jaar volgens schattingen van de Spaanse centrale bank met 1,5 procent krimpen. 

De in november verkozen regering wil de arbeidswetgeving deze maand herzien om aanwervingen aan te moedigen en de hoge werkloosheidsgraad te verkleinen.

Het gemiddelde werklooscijfer in de eurozone (17 lidstaten) bedraagt 10,4 procent. In de hele Europese Unie is het gemiddelde 9,9 procent. Ons land zit daar met 7,2 procent een stuk onder.