In Brussel eiste staaldraadgigant Bekaert alle aandacht op. Het aandeel dook 11,63 procent de rode cijfers in, na de melding dat het bedrijf wereldwijd 1.850 banen wil schrappen. De sterindex Bel20 kon ondanks de mindere economische berichtgeving 0,33 procent hoger afsluiten op 2.272 punten.

BEL 20 (Euronext Brussel)

Het nieuws dat staalgigant Bekaert in China 1.250 mensen van de loonlijst wil schrappen, en nog eens 609 in moederland België, deed het aandeel geen goed (-11,63%). Reden is de ongeziene ineenstorting van de zonne-energiemarkt. Topman Bert De graeve noemt het 'de zwaarste sanering in de geschiedenis van Bekaert.' De waarde van het aandeel zakte weg onder de 30 euro. 

Beleggers moesten even bekomen na dit nieuws, maar kozen uiteindelijk toch voor winst. Ondanks de zware verliezen van Bekaert, kon de Brusselse sterindex toch hoger sluiten (+0,33%) tot 2.272 punten.

Daar zat vooral het financiële aandeel KBC voor iets tussen. De bankgroep toonde bij het belsignaal een winst van 5,59%. Sectorgenoot Dexia kon niet profiteren en tuimelde 2,65% omlaag. Verzekeraar Ageas deed het dan wel weer voortreffelijk met 2,69% winst.

Ook de industriële waarde van Nyrstar presteerde uitmuntend (+5,44%). AB Inbev maakt weer wat terrein goed na het nieuws over het opslaan van de bierprijzen (+1,1%).

Elders in Europa zien we een soortgelijk 'voorzichtig' scenario. De Duitse DAX dikte 0,59% aan. In Frankrijk schreef de CAC40 0,27% winst op haar conto. In Londen bleef de Footsie100 flirten met de nul om uiteindelijk te stranden op een magere 0,09% winst. De Nederlandse AEX koerste 0,64% omlaag.

Verder zorgden naast Bekaert ook Deutsche Bank, Shell en Sony, met teleurstellende resultaten in het vierde kwartaal, voor een dubbelzinnige sfeer op de Europese beurzen.

Dat de meeste Europese beurzen uiteindelijk toch voor een 'voorzichtige' winst kozen, heeft ook veel te maken met positieve economische geluiden uit de Verenigde Staten waar het ondernemersvertrouwen opnieuw in de lift zit.