Europa is in de greep van een hevige winterprik. Al meer dan 120 mensen moesten de koude met hun leven bekopen. Oekraïne haalt temperaturen tot -33 graden Celcius, in Bulgarije was het nooit eerder zo koud en in Bosnië viel twee meter sneeuw. Behalve Oost-Europa krijgen ook Duitsland en Italië het hard te verduren. In het Nederlandse Wageningen is een 43-jarige zwerver doodgevroren.

Gennadi Onitsjenko, het hoofd van de Russiche gezondheidsdiensten, heeft de Moskovieten afgeraden zaterdag tegen Vladimir Poetin te betogen. Op zaterdag zijn grote samenkomsten gepland in de Russische hoofdstad Moskou. Twee daarvan zijn tegen het regime van Vladimir Poetin en één pro Poetin.

'De weersvoorspellingen zijn uiterst ongunstig', aldus Onitsjenko. 'Het zal zaterdag -18 graden zijn. Niemand draagt nog warm schoensel. Moskovieten die niet geregeld wandelen beschikken evenmin over kleding om die temperaturen het hoofd te bieden.'

Ook bij de eerste grote samenkomst van de oppositie, op 10 december in Moskou, raadde hij af door de straten te stappen wegens de heersende griep.

Zwerver doodgevroren in het Nederlandse Wageningen

In de Nederlandse stad Wageningen is een 43-jarige zwerver doodgevroren. De man werd donderdagochtend gevonden bij een woning aan de Havenafweg. Hij lag in de berging achter het huis. Volgens de politie is de man door onderkoeling om het leven gekomen, zo meldde ze donderdagavond.

Oekraïne

In Oekraïne zijn het aantal vriesdoden alweer met twintig gestegen. De harde winter in het land heeft in één week nu al aan 63 mensen het leven gekost. Dat maakte het ministerie van Burgerbescherming bekend.Bij temperaturen van min 30 graden wordt de toestand steeds dramatischer. De meeste slachtoffers zijn daklozen.

Volgens de autoriteiten belandden de afgelopen zes dagen meer dan 900 mensen onderkoeld of met bevriezingsverschijnselen in ziekenhuizen. Weerkundigen verwachten nog meer records van koude temperaturen.

In Oekraïne leven veel mensen in armoedige omstandigheden. Officieel telt het land circa 100.000 daklozen. Maar volgens officieuze cijfers hebben 300.000 mensen geen echte verblijfplaats.

Polen

In Polen steeg het aantal doden in de nacht van woensdag op donderdag met negen. Het totale aantal bevindt zich daar op 29. Volgens de Poolse regering ging het vooral om personen die onder invloed van alcohol waren en beschutting hadden gezocht in onverwarmde gebouwen.

Jacek Cichocki, de minister van Binnenlandse Zaken, riep de bevolking op om slapende daklozen in haltes of traphallen niet over het hoofd te zien. 'Nu is het moment waar we onze solidariteit en sensibiliteit moeten tonen. Er hangen mensenlevens van af.'

In de Zuid-Poolse plaats Stuposiany werd donderdagochtend een diepterecord van -32 graden opgemeten. Dat is geen absoluut record. In december 1996 werd in een bergdorp in het Bieszczadygebergte -37 graden gemeten. Bijna overal in Polen bedroeg de ochtendtemperatuur vandaag zowat min 20 graden.

Tsjechië

In Tsjechië heeft de koudegolf sinds begin deze week minstens vier mensen het leven gekost. In Praag is een dakloze doodgevroren in een geïmproviseerd onderkomen. Daarvoor hadden verantwoordelijken in een park in Pilsen het lijk van een dakloze ontdekt.

Door de extreme vorst was in Praag het centrale treindepot een tijdlang van het spoorwegnet afgesloten. Ook de grafdelvers raken in de problemen.

De temperaturen in het land lagen donderdagmorgen tussen min 14 en min 18 graden. In het noorden van Tsjechië daalde de temperatuur het tot min 28,5 graden. In veel industriezones geldt al enkele dagen een smogalarm.

Italië

Door de overvloedige sneeuwval in een deel van Italië zijn in de nacht van woensdag op twee treinen geblokkeerd geraakt.  Vooral de regio's Pescara en Ancona zijn het zwaartst getroffen. Veel scholen zijn er gesloten. Ook de luchthaven van Bologna bleef dicht van woensdagnamiddag tot donderdagmorgen.

'Het treinverkeer is inmiddels hersteld maar er blijven problemen in Piemonte, Romagna en Bologna', aldus de Italiaanse spoorwegmaatschappij.

Ook het autoverkeer verloopt in tal van regio's moeizaam. Overal zijn er vertragingen omdat maar weinig wagens uigerust zijn met winterbanden of sneeuwkettingen.

In Capanna Margherita, in de Alpen, werd op de Mont Rose een temperatuur van -27 graden gemeten. Het land kent slechts zelden zulke koudegolven.

Servië

In de afgelegen berggebieden van Servië zitten zo'n elfduizend mensen ingesneeuwd. Hun woongebied is door het barre winterweer via de weg onbereikbaar geworden. 'De situatie is dramatisch', aldus een hulpverlener. In sommige gebieden ligt tot wel vijf meter sneeuw.' Twee mensen zijn doodgevroren en twee personen worden vermist.

Bosnië

In Bosnië moesten mensen met helikopters worden geëvacueerd. Dorpen in het noorden van Bosnië werden met helikopters bevoorraad. In totaal zijn twee- tot driehonderd mensen van de buitenwereld afgesneden. Ze worden voorzien van voedsel en medicijnen.

Baltische landen

In Estland zakte het kwik in de oostelijke kleinsteden Jõgeva en Korela tot min 29,4 graden. In Letland werd donderdagochtend in de regio Zoseni met min 30,7 graden het kouderecord voor een tweede februari, van het jaar 1976, verbroken.

Ook op de internationale luchthaven van Riga bereikte de thermometer met minus 23,8 graden een nieuw diepterecord voor een tweede februari.

In Litouwen liet de ijzige kou van min 26 graden in de hoofdstad Vilnius donderdagmorgen waterleidingen barsten.

Roemenië

In Roemenië zijn de afgelopen dagen acht mensen door de vrieskou gestorven. Dat brengt het aantal koudedoden in het land op 22.

In de noordoostelijke stad Radauti vroor het tot min31 graden. In het zuidoosten van het land raasden opnieuw sneewstormen.

Turkije

Aanhoudende sneeuwval in Turkije hindert het verkeer en de energievoorziening. Op de luchthaven Ataturk in Istanboel werden woensdag 180 vluchten geschrapt. In de metropool is bijna een halve meter sneeuw gevallen.

In de zuidoostelijke Turkse provincie Mus werd een huis door een lawine getroffen. Een vrouw overleed aan de gevolgen van de verwondingen die ze hierbij opliep. Haar man en twee kinderen raakten eveneens gewond.

In het oosten is het electriciteitsnet deels uitgevallen. De winter is ook in Turkije ongewoon streng. Pas tegen het weekend verwachten weerkundigen warmer weer.

Oostenrijk

In Oostenrijk is een 83-jarige vrouw gestorven na haar dagelijkse namiddagwandeling. De bejaarde vrouw kwam ten val en stierf door bevriezing.

De bewoonster van een dorp ten zuiden van Wenen ging elke middag om 14.00 uur wandelen. Twee uur na haar vertrek werd de vrouw als vermist gemeld bij de politie. Woensdag in de late middag werd de vrouw levenloos teruggevonden. Ondanks de warme winterkleding die de dame droeg, was ze bij min 9 graden gestorven.

Japan

Een sneeuwlawine in het noorden van Japan heeft woensdagavond drie mensen gedood.

Een man en twee vrouwen werden onder de sneeuw bedolven toen een lawine een toeristisch warme bronnenresort in Akita trof.

Zware sneeuwval blijft grote delen van het land bestoken. Door ongevallen in de sneeuw zijn al meer dan 50 mensen om het leven gekomen, aldus lokale instanties. De weerkundigde dienst waarschuwt voor nog meer lawines.

Er wordt voorspeld dat tegen vrijdagmorgen tot 80 centimeter verse sneeuw zou vallen in het noorden van het land en langs de kust van de Japanse Zee.