De correctionele rechter in Tongeren heeft een 22-jarige man veroordeeld tot een effectieve gevangenisstraf van 5 jaar voor poging tot moord met voorbedachten rade. Het slachtoffer, de oom van de jongeman, kreeg dertien messteken toegediend.

De feiten speelden zich af op 19 september 2011 in Dilsen-Stokkem. Aanhoudende ruzies en financiële problemen zouden de aanleiding geweest zijn.

Tijdens het vooronderzoek bekende de dader dat hij zijn oom verschillende keren stak met een mes. In totaal werden er dertien messteken geteld, onder andere op de kruin en in de hals van het slachtoffer. Dat de oom niet overleed is te danken aan het feit dat het mes na 13 steken afbrak.

Het opzet om te doden bleek uit het aantal messteken, de kracht waarmee de beklaagde stak, de plaatsen waar hij stak en de wijze waarop hij aanviel. Bovendien verliet hij net voor de feiten de woning van zijn oma met de woorden:  'ik ga die papegaai kapotmaken'.

Ook de voorbedachtheid is volgens de rechter bewezen. Op het ogenblik van de feiten betrad de man de woonkamer van zijn oom met het mes in de hand, terwijl hij de rest van zijn bezittingen aan de deur liet staan.

Voor poging tot moord kan de straf oplopen tot 20 jaar, maar volgens de rechter zijn er verzachtende omstandigheden. Zo wordt in het vonnis verwezen naar de jonge leeftijd van de dader en zijn ongelukkige jeugd. Bovendien leefde hij de laatste maanden voor de feiten in erbarmelijke omstandigheden.

Naast de effectieve celstraf wordt de jongeman, die eerder al veroordeeld werd voor partnergeweld, tien jaar ontzet uit zijn rechten en moet hij 5.000 euro provisionele schadevergoeding betalen. Er is een deskundige aangesteld die nu zes maanden de tijd heeft om de definitieve opgelopen schade te bepalen.