Hackingschandaal dijt uit naar The Times
Rupert Murdoch Foto: © LUKE MACGREGOR
De Londense Metropolitan Police stelt een onderzoek in naar de gerespecteerde krant The Times. Mogelijk heeft die titel van het Murdoch-imperium e-mails gehackt, meldt de openbare omroep BBC.

Het onderzoek staat in verband met het afluisterschandaal door andere kranten van het mediaconcern News International van Rupert Murdoch. In juli moest zijn zondagstabloid News of the World nog de boeken toe doen, na grote publieke verontwaardiging. De krant had in de voicemails van honderden mensen ingebroken, onder wie beroemdheden, politici en misdaadslachtoffers.

De BBC kreeg nu van Labour-parlementslid Tom Watson te horen dat er ook een onderzoek loopt naar de kwaliteitskrant The Times. Een journalist zou de e-mail van een politieblogger hebben gehackt. Dat werd vernomen in de onderzoekscommissie onder leiding van rechter Brian Leveson, waarin de voorbije maanden een lange rij toplui uit de mediasector kwam getuigen over de normvervaging bij de Britse tabloids.

Op de microblogsite Twitter zei Watson, lid van de cultuur-, media- en sportcommissie: 'De Metropolitan Police heeft mij bevestigd dat ze een onderzoek voeren naar The Times over het hacken van e-mails.'  Watson werd al gecontacteerd door rechercheurs van de zogenoemde 'operation tuleta', die computerhacking onderzoeken.

The Times ontmaskerde bloggende kritische detective

Watson had in januari al een brief geschreven aan de Londese politie, met de vraag of zij de beschuldiging zouden onderzoeken. De krant had toegegeven dat een van zijn reporters geprobeerd had om toegang te krijgen tot een privé e-mailadres.

Eerder had de hoofdredacteur van de krant, James Harding, in de Leveson-commissie verklaard dat een van zijn journalisten, die Patrick Foster wordt genoemd, een formele waarschuwing had gekregen voor professioneel wangedrag. Foster, die de krant intussen heeft verlaten, had zonder toestemming e-mails van de politieblogger gelezen. 

De blogger, Richard Horton, was een detective uit Lancashire, en leverde op zijn website onder de naam 'Night Jack - An English detective' kritiek op ministers en politiediensten. Hij werd door The Times ontmaskerd, waarna de zaak voor het Hooggerechtshof kwam. De krant wilde de naam van de detective publiceren, 'wegens het maatschappelijk belang'. Het Hof gaf The Times gelijk. 

De Leveson-commissie heeft al laten weten dat ze Harding opnieuw zal oproepen om een verklaring te komen afleggen. De woordvoerster van The Times weigert voorlopig alle commentaar.