Tom Vangeneugden stopt met zwemmen
Tom Vangeneugden Foto: Belga
Tom Vangeneugden kapt op 29-jarige leeftijd met de zwemsport. Dat laat de specialist op de lange afstand donderdag weten op zijn website.

'Er komt een moment dat je niet meer aan je eigen verwachtingen voldoet, dat de gestelde doelen onrealistisch geworden zijn. De laatste vijf maanden hebben me doen inzien dat ik dat nu moet toegeven. In een olympisch jaar moet de vorm olympisch zijn of toch minstens die richting uit gaan en dat is helaas niet het geval', zegt Vangeneugden.

Vangeneugden, die deelnam aan de Olympische Spelen in Peking (20e op 1500m), zegt dat zijn beslissing weloverwogen is. 'De doelen die ik mij als jonge zwemmer gesteld had, naar de Spelen gaan en onder de 15 minuten zwemmen op de 1500m, heb ik gehaald. Ik heb nog steeds vijf Belgische records in handen, ben nog steeds de enige Belg ooit onder die vijftien minuten en met twaalf EK- en WK-deelnames is het dus zeker geen enorm drama.'

Vangeneugden, die nooit een medaille won op een EK of WK, is regerend Belgisch recordhouder op de 800 en 1500m vrij in groot bad en de 400, 800 en 1500m vrij in klein bad.

Open water

De laatste twee jaar richtte hij zich op het openwaterzwemmen.

'Over die twee jaar ben ik erg tevreden. Dat de OS-selectie vorig jaar op een haar na mislukte en ik noodgedwongen terug moest keren naar het zwembad, zal zeker ook een rol spelen waarom het dit seizoen niet gaat zoals het zou moeten gaan.'

VIDEO. Tom Vangeneugden verklaart zijn keuze om te stoppen op TV Limburg.