An-Sofie Dewinter, dochter van, poseert voor een nieuwe Vlaams Belang-campagne in een open nikab, met daaronder een bikini. Met de slogan 'vrijheid of islam?' wil de partij vrouwen laten kiezen tegen islamisering.

Onder leiding van senatrice Anke Van dermeersch gaat Vlaams Belang van start met de campagne 'Vrouwen tegen islamisering', die 'een dam wil opwerpen tegen de vrouwonvriendelijke islam'.

Het gezicht van de campagne is An-Sofie Dewinter, de 19-jarige dochter van partijkopstuk Filip Dewinter. Op folders en affiches poseert ze in wat Vlaams Belang een 'bikini-boerka' noemt, een open nikab, met daaronder alleen een bikini. De slogan luidt 'Vrijheid of islam? Durven kiezen'.

Vader en dochter Dewinter ontkennen allebei dat het VB-kopstuk zijn dochter voor de campagne 'gebruikt'. 'Ik heb het zelf voorgesteld', verklaarde An-Sofie in de krant Het Laatste Nieuws. 'Voor het achterliggende idee en om papa te steunen. De risico's en de kritiek schrikken me niet af, op dat gebied heb ik alles al gehad. Tot doodsbedreigingen toe. Een mens leert daar mee leven.'

Boerka?

'Dit gaat mij om het statement. En wat is het grootste contrast met een boerka? Naakt. Maar zover gingen we het nu ook weer niet drijven, dus is het een bikini geworden', legt ze uit. Dat het eigenlijk om een nikab gaat, een ander verhullend kledingstuk, zegt ze er niet bij.

'De campagne sluit naadloos aan hoe ik over de hele problematiek denk. Als vrouwen moeten we kiezen, tussen vrijheid of islam', luidt het nog.

An-Sofie, de tweede van de drie dochters van Dewinter, was in december 2007 ook al eens op een Vlaams Belang-affiche te zien. In de aanloop naar de sociale verkiezingen prijkte ze toen onder de slogan 'Baas in eigen hoofd'. 

 

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig