Tweede ontslagronde bij Bekaert mogelijk
Bekaert-topman Bert De Graeve kampt met toenemende concurrentie Foto: © FILIP CLAUS
Staalbedrijf Bekaert wil zijn activiteiten in Aalter, Zwevegem, Deerlijk en Ingelmunster afslanken. Hierdoor staan 600 banen op de helling. Daarbovenop wil Bekaert in de toekomst nog eens 100 miljoen euro aan uitgaven schrappen. Dat kan eventueel resulteren in een tweede ontslagronde. Die besparingsoperatie wordt nog bestudeerd. Concrete plannen daartoe zijn er nog niet.

In totaal werken in de Belgische vestigingen van Bekaert 2.789 personen. 22 procent van die werknemers zien hun baan dus nu op de tocht staan.

Dat blijkt uit een mededeling van het bedrijf. De vakbonden hadden wel gemerkt dat er steeds vaker van tijdelijke werkloosheid werd gebruikgemaakt, maar dat meer dan een kwart van het personeelsbestand bedreigd is, komt erg onverwacht

In een eerste reactie zegt topman Bert De Graeve dat Bekaert geconfronteerd wordt met 'drastisch gewijzigde marktomstandigheden'. Hij wijst erop dat Bekaert erg sterk stond als producent voor zogenaamde zaagdraden in zonnepanelen.

Maar momenteel is er wereldwijde overcapaciteit bij de productie van die draden, en daardoor zijn de prijzen structureel gedaald. Door het schrappen van subsidies voor zonne-energie in veel Europese landen is de vraag bovendien ook nog gedaald.

De snelheid waarmee dit is gebeurd, heeft iedereen verrast, aldus De Graeve. 'In onze geschiedenis hebben we nog nooit een markt zo zien verdwijnen', aldus de topman. Aan de herschikking bij Bekaert gaat volgens De Graeve geen Belgisch gegeven vooraf, maar een wereldrealiteit. De ceo benadrukt dat de herstructurering niets te maken heeft met de competiviteit van de Belgische bedrijven. 

Nog eens 100 miljoen besparen in de toekomst, tweede ontslagronde mogelijk

Bekaert wil daarnaast de kosten nog eens met 100 miljoen euro terugschroeven. Hierover wordt momenteel een studie opgestart. 'Dat kan gaan om allerlei besparingen, daar kunnen ook banen bij zijn', zei De Graeve over die besparingsoperatie.

Concrete plannen daartoe zijn er evenwel niet. Als er ontslagen vallen hoeft dat daarom niet meteen in de Belgische vestigingen te zijn. 

 

Vestiging in Aalter zwaarst getroffen

Dit heeft vooral gevolgen voor de vestiging in Aalter, daar zouden 387 banen sneuvelen. In een persbericht klinkt het dat de productie van zaagdraad er volledig wordt stopgezet. De productie van hieldraad en halfproducten zou geleidelijk overgenomen worden door andere vestigingen binnen de groep. Dat de fabriek in Aalter volledig wordt gesloten, ontkent men echter. 

Ook de de middelen en ontwikkelingsprioriteiten voor het technologiecentrum in Deerlijk en de Engineering afdeling in Ingelmunster worden om dezelfde reden bijgestuurd. In Deerlijk sneuvelen 102 jobs. In de vestiging in Ingelmunster zouden 68 mensen worden afgedankt. 

De vakbonden hebben donderdagavond een vergadering met de directie van Aalter, de woordvoerders van ABVV en ACV en de vakbondssecretarissen rond de intentie.

'Als vakbonden zullen wij de komende weken kijken of wij niets kunnen veranderen aan de intentie en nadien een goed sociaal plan uitwerken voor de getroffen werknemers', zegt Marc Staelens van het ABVV.

Zwevegem legt zich voortaan toe op producten van hoge toegevoegde waarde

Voor de vestiging in Zwevegem ligt de situatie iets anders. Daar staat de afdeling die roestvaste draden maakt al jaren onder druk. De afdeling zal zich voortaan toeleggen op producten 'van hoge toegevoegde waarde' en productie bestemd voor verdere verwerking door de afdeling staalvezels. Toch zullen ook hier 52 mensen een andere baan moeten zoeken. 

De Graeve wil nu het sociaal overleg zo snel mogelijk opstarten. 'Wij betreuren de persoonlijke gevolgen van dit plan en zullen met onze sociale partners alles doen wat mogelijk is om de sociale impact ervan te verzachten.' Naakte ontslagen wil het bedrijf zo veel mogelijk vermijden. 

Bekaert moet overigens ook in China afslanken. Daar verdwijnen zo'n 1.250 arbeidsplaatsen.