Gingrich probeert deel van koek in Florida te krijgen
Foto: afp
In de strijd om de Republikeinse nominatie voor het Witte Huis probeert Newt Gingrich van de partijleiding een proportionele verdeling van het aantal afgevaardigden voor Florida op de Conventie van de Grand Ole Party af te dwingen, zo heeft de conservatieve nieuwszender Fox donderdag gemeld.

Gingrich werd dinsdag met 32 procent van de stemmen tweede in de "primary" van Florida. Mitt Romney won daar met 46 procent, terwijl Rick Santorum derde finishte met 13 procent en Ron Paul vierde met 7 procent.

In de zuidoostelijke Sunshine State rijft de winnaar alle afgevaardigden voor de Conventie binnen, zodat Romney er in één klap 50 krijgt.

Maar de omgeving van Gingrich wil dit nu aanvechten, vanuit de regels die het Republican National Committee zelf heeft vastgesteld. Die voorzien dat voor 1 april er in geen enkele staat het principe "the winner takes it all" kan gelden, meldde Fox dat een memo van Gingrich kon inkijken.

De vroegere voorzitter van het Huis van Afgevaardigden wil een proportionele verdeling van de afgevaardigden, op basis van het stemmenpercentage.

Het circus van de Amerikaanse voorverkiezingen draait er in wezen om zoveel mogelijk afgevaardigden op de partijconventie achter zich te krijgen.