Topman Deutsche Bank vreest 'sociale tijdbom'
Foto: Photo News
Deutsche Bank heeft de winst in het vierde kwartaal 76 pct zien dalen. Voor belastingen leed de grootste bank van Duitsland zelfs een verlies. Ondertussen waarschuwt Josef Ackerman, topman van Deutsche Bank die ook aan het hoofd staat van de internationale bankenfederatie IIF, voor een 'sociale tijdbom' door de toenemende inkomensongelijkheid.

 

In een interview met de Britse zender BBC zegt Ackermann dat bankiers hun bonussen zouden moeten aanwenden voor filantropische doeleinden. Zelf krijgt de CEO van Deutsche bank een bonus van 8 miljoen euro.
 
Mensen in zijn positie zouden een bijdrage moeten leveren aan de maatschappij, zegt Ackermann. 'We hebben een sociale verantwoordelijkheid, want de inkomensongelijkheid neemt toe en als deze trend zich doorzet dreigt een sociale tijdbom die niemand wil.'
 
De jaarlijkse rondvraag door headhuntersbureau Hanson Green wees woensdag ook al op een controverse rond toplonen. De rondvraag werd uitgevoerd bij 98 voorzitters en 190 directieleden van grote bedrijven en daaruit blijkt dat slechts 32 procent vindt dat de verloning van topmanagers werkt zoals het hoort. 
 
Een minderheid (45 procent) van de ondervraagden gaat akkoord met de publicatie in het jaarverslag van de verloning van de CEO in verhouding tot de gemiddelde werknemer. Een ruime meerderheid, 94 procent, vindt dan weer dat bedrijven het recht zouden moeten hebben om een deel van de verloning terug te eisen indien de prestaties van het bedrijf op middellange termijn tegenvallen.
 

Zwak kwartaal voor Deutsche Bank

 

De nettowinst kwam uit op 147 miljoen euro, tegen 601 miljoen euro een jaar eerder. Analisten hadden op 556 miljoen euro gerekend.

Voor belastingen ging Deutsche Bank zelf verrassend in het rood. Er werd een verlies van 351 miljoen euro geslikt, tegen een winst voor belastingen van 707 miljoen euro in het vierde kwartaal 2010.