Sinds de golf van agressie die de MIVB in 2011 heeft gekend, richt het personeel van de Brusselse vervoersmaatschappij zich steeds meer tot de dienst voor de begeleiding van slachtoffers. Vorig jaar werden er meer dan 230 dossiers geregistreerd, tegenover 132 in 2010. Dat schrijft La Capitale donderdag.

De vervoersmaatschappij telde in 2011 237 interventies op de bus- en metrolijnen. Het jaar daarvoor waren het er maar 132. Gegevens voor de trams zijn nog niet beschikbaar.

Bij de bussen (189 dossiers) gaat het voornamelijk om verbale (45 procent) en fysieke (20 procent) agressie. Bij de metro (48 dossiers) is de belangrijkste problematiek de aanwezigheid van derden in de tunnels (29 procent). Daarna komen fysieke (19 procent) en verbale agressie (13 procent).

Volgens Emilie Masson, die de procedure voor de begeleiding van slachtoffers bij de MIVB coördineert, is er niet één element dat verklaart waarom het MIVB-personeel meer een beroep doet op psychologische steun.

"Dat hangt af van te veel factoren". Een verbale agressie maakt niet meteen een interventie nodig, maar als dergelijke feiten zich opstapelen, kan een MIVB-agent zich op de duur toch richten tot de dienst voor begeleiding, zegt ze.