Gouverneur Port Said stapt op na voetbalgeweld Egypte
Tijdens de rellen in Port Saïd brak brand uit. Foto: EPA
De gouverneur van de havenstad Port Said, waar woensdag een 70-tal mensen omkwamen bij voetbalgeweld, is opgestapt. Intussen houdt de belangrijkste Egyptische oppositiegroep, April 6, het militair bewind in het land verantwoordelijk voor de dodelijke voetbalrellen.

De Egyptische premier Kamal al-Ganzuri heeft donderdag tijdens een buitengewone zitting van het parlement gezegd dat de gouverneur van de havenstad Port Said zijn ontslag heeft aangebodenj, en dat dit is aanvaard.

April 6 zegt intussen dat het leger 'doelbewust chaos aanmoedigt in Egypte om het volk te dwingen het aan de macht te houden'.

Betogers in Egypte hebben donderdag geprotesteerd tegen het optreden van de Egyptische politie bij de supportersrellen in de stad Port Said. Er werd in die stad betoogd, evenals in Caïro.

Bij het geweld kwamen woensdagavond 71 mensen om het leven. Er was eerst sprake van 74 doden, maar volgens het Egyptische ministerie van Volksgezondheid werden drie lichamen per ongeluk twee keer aan de dodentol toegevoegd. Er liggen naar schatting nog zo'n 318 mensen in het ziekenhuis, onder wie ook agenten. 

Activisten zijn van plan om donderdag bij het hoofdkantoor van het Egyptische ministerie van Binnenlandse Zaken te demonstreren. Ze zijn woedend dat de politie niet in staat was het bloedvergieten te voorkomen.

Betogingen

Bij het stadion van voetbalclub Al-Ahly in Caïro waren veel betogers bijeengekomen. Zij schreeuwden leuzen tegen het militaire bewind. Ook in Port Said werd gedemonstreerd. Actievoerders hielden een protestmars en keurden het geweld af. Sommigen menen dat de voetbalrellen een complot waren van het leger en de politie om chaos te veroorzaken. Bij ziekenhuizen en mortuaria in Port Said patrouilleerden tanks en pantservoertuigen.

In de provincie Suez werd eveneens betoogd. Rond de vijfhonderd demonstranten kwamen voor het hoofdbureau van politie bijeen om te protesteren tegen ’verwaarlozing door de politie’. De politie zette traangas in om de betogers uiteen te jagen.

De Opperste Raad van de Strijdkrachten heeft drie dagen van rouw afgekondigd. De rouwperiode gaat donderdag in. Alle resterende wedstrijden van de Afrika Cup, die momenteel plaatsvindt in Equatoriaal Guinea en Gabon, zullen worden voorafgegaan door een minuut stilte, maakte de Afrikaanse voetbalconfederatie (CAF) bekend.