Steven Vanackere (CD&V) is verbolgen dat Tessenderlo Chemie probeert zijn Europese kartelboete van 83,7 miljoen euro af te wentelen op de belastingbetaler. "Ondernemingen die geldboetes krijgen omdat ze de Europese of de Belgische mededingingsregels hebben overtreden, mogen die niet boeken als aftrekbare beroepskosten", zei de minister van Financiën in de Kamercommissie Financiën.

In juli 2010 kregen zes producenten van fosfaten voor dierenvoer miljoenenboetes van de Europese Commissie. Ze hadden meer dan dertig jaar lang de markt onder elkaar verdeeld. Tessenderlo Chemie moest met 83,7 miljoen euro de grootste boete betalen.

Maar Tessenderlo Chemie voert een proces voor de Brusselse rechtbank omdat "administratieve" boetes volgens de Belgische belastingwet fiscaal aftrekbaar zouden zijn. Strafrechtelijke boetes zijn dat uitdrukkelijk niet. Maar volgens het chemiebedrijf is de Europese kartelboete van 83,7 miljoen euro een zuivere administratieve boete.

Kartelboetes kunnen nooit van de belastingen worden afgetrokken, ongeacht of ze van strafrechtelijke aard zijn of niet, stelde Vanackere woensdag in de Kamercommissie. "Dat is een heel duidelijke richtlijn in de belastingadministratie, opgenomen in een rondzendbrief van 2008. De Europese boetes zijn trouwens wel degelijk een strafsanctie en geen loutere belastingverhoging."

In de rechtszaak tussen Tessenderlo Chemie en de fiscus werd de kwestie voorgelegd aan het Grondwettelijk Hof. "In functie daarvan kunnen we oordelen of het nodig is de niet-aftrekbaarheid van de Europese kartelboetes uitdrukkelijk in de wet op te nemen", besluit Vanackere.

De Kamerleden Jenne De Potter (CD&V) en Luk Van Biesen (Open Vld) sturen wel aan op een wetswijziging.