Zuckerberg verzekert aan het hoofd van Facebook te blijven
Mark Zuckerberg heeft verzekerd dat hij ook na de beursgang aan het hoofd van Facebook blijft. Dat heeft de 27-jarige topman en medestichter van de sociaalnetwerksite woensdag gezegd.

Facebook diende woensdagavond in New York de officiële aanvraag voor de beursgang in. De sociaalnetwerksite wil via deze weg 5 miljard dollar (3,79 miljoen euro) ophalen.

Uit de documenten die de internetgigant indiende bij zijn beursgang blijkt onder meer dat Zuckerberg de meerderheid van de stemrechten behoudt. Hij behoudt ook de controle over de belangrijke beslissingen. "Zuckerberg heeft ook de mogelijkheid om het resultaat te controleren van alle vragen over onder meer de goedkeuring van de aandeelhouders, waaronder de verkiezing van de bestuurders, de fusies, de verkoop van activa", luidt het.

De beursgang van de populairste netwerksite ter wereld wordt gezien als een van de hoogtepunten op Wall Street dit jaar. Het is de grootste beursintroductie sinds die andere internetgigant Google in 2004 een beursgang aankondigde. Google haalde toen 1,9 miljard dollar op.

Facebook heeft naar eigen zeggen wereldwijd 845 miljoen gebruikers, van wie 483 miljoen mensen dagelijks inlogt. Het basissalaris van topman Mark Zuckerberg bedroeg vorig jaar 500.000 dollar. Zijn salaris zal volgens het dossier vanaf 1 januari 2013 teruggebracht worden tot 1 dollar per jaar.