Franse senatoren, van linkse zowel als rechtse overtuiging, hebben bij de Conseil Constitutionnel, de Grondwettelijke Raad, bezwaar aangetekend tegen de onlangs gestemde wet die het ontkennen van de Armeense genocide (1915-1916) door het Ottomaanse rijk strafbaar maakt.

 De goedkeuring van die wet vorige week maandag werd door Turkije, strategisch partner van Frankrijk, woedend onthaald. Critici zien in de wet een manoeuvre van president Nicolas Sarkozy met het oog op de presidentsverkiezingen dit voorjaar. Frankrijk telt veel Armeniërs uit de diaspora.

Momenteel hebben 72 senatoren het bezwaarschrift getekend, twaalf meer dan noodzakelijk om de zaak bij de Grondwetsraad aanhangig te maken. Initiatiefnemer is de hoofdzakelijk uit centrumlinkse politici bestaande groep RDSE.

De raad kan een wet schrappen indien hij die strijdig met de grondwet acht. Het bezwaar blokkeert de afkondiging van de wet door het staatshoofd. Zonder betwisting moet de afkondiging door de president binnen de 15 dagen na goedkeuring van de wet geschieden.
De Grondwettelijke Raad moet zich binnen een maand over het bezwaar uitspreken.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in