200.000 bezoekers voor Lichtfestival veroorzaken verkeersinfarct rond Gent
De visjes in de telefooncel zorgden voor een overrompeling op de Kalandenberg. Foto: Dominique Dierick
Het Lichtfestival in de Gentse binnenstad lokte zaterdagavond 200.000 kijklustigen. Dat blijkt uit een berekening op basis van bluetoothmetingen door de Gentse universiteit, zo meldt schepen van Cultuur Lieven Decaluwe (Pro Gent). De toeloop en de thuismatch van voetbalclub AA Gent zorgden voor een heus verkeersinfarct in en rondom Gent.

De voorbije drie avonden bezochten al meer dan 300.000 mensen het festival, nu al een pak meer dan de 200.000 bezoekers van de vorige editie 'Dit overtreft alle verwachtingen', aldus Lieven Decaluwe. 'Ik ben er zelf niet goed van.' Vrijdagavond waren er 100.000 bezoekers en op donderdagavond tussen de 60 en 70.000.

Door de enorme verkeersdrukte had de organisatie omstreeks 19 uur opgeroepen om niet meer naar Gent af te zakken. Het verkeer op de derde avond van het vierdaagse Lichtfestival zat een tijdlang in de knoop omdat het rond 19.30 uur zowel op de E40 als op de E17 aanschuiven was om Gent binnen te rijden. Door het lichtfestival waren alle parkeerplaatsen in de binnenstad en alle ondergrondse parkings van voor 19 uur bezet. Ook de Park & Ride aan Flanders Expo was verzadigd.

De match KAA Gent tegen Sint-Truiden veroorzaakt dan weer anderhalve kilometer aanschuiven op de E17 in Gentbrugge. De Park & Ride Gentbrugge is ook daar verzadigd.

Overvolle trams

De enorme opkomst en oproep om niet met de auto te komen had ook gevolgen op het openbaar vervoer. Rond 18 uur zaten de trams op tramlijn 1, die van Evergem komen, overvol. In Wondelgem kon me nog opstappen, maar vanaf daar moest de tram noodgedwongen de haltes voorbijrijden, omdat hij vol zat.

De Lijn zette extra middelen in, onder meer om de bezoekers van de park and ride-parkings naar het centrum te krijgen.
 
Geen incidenten

Om de vlotte doorstroming te bewaren, noopte de grote opkomst zaterdag tot het invoeren van eenrichtingsverkeer voor voetgangers, onder meer op de Kraanlei, de Langemunt en de Jan Breidelstraat.

Volgens Decaluwe zijn er nog geen incidenten gemeld, op enkele verloren gelopen kinderen na, die overigens snel terug met hun ouders herenigd werden.
 
Zondagavond is de slotavond van het Lichtfestival, bezoekers worden aangeraden met het openbaar vervoer te komen of de park and ride-parkings te gebruiken. Meer informatie op de website van het belevingsfestival.
 
Heeft u mooie foto's van het Lichfestival? Laad ze dan snel op via onze fotomodule. De mooiste inzendingen verschijnen in de gedrukte krant en misschien zelfs in het exclusieve Lichtfestival-boek!
 

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig