'België op shortlist voor Chinese investeringen'
Onder meer het Chinese Geely heeft al een stevige voet in Europa met Volvo. Foto: AFP
Een groep van 100 grote Chinese bedrijven staat klaar om zich op korte termijn in ons land te vestigen als uitvalsbasis voor de Europese markt. Dat heeft Feng Jun, ceo van elektronicabedrijf Aigo Digital Technology en stichter van Aigo Entrepreneurs Alliance (AEA), zaterdag aan vicepremier Vincent Van Quickenborne bevestigd op het World Economic Forum in het Zwitserse Davos. 'We staan op de shortlist, maar dit is al het resultaat van een lange inspanning', zegt Van Quickenborne.

AEA verenigt een honderdtal Chinese bedrijven, zoals onder meer aircoproducent Gree en frisdrankproducent Huiyan Juice Group, die op zoek zijn naar een uitvalsbasis voor de Europese markt. Op 17 februari valt in Peking de formele beslissing welk Europees land uitgekozen wordt.

De Aigo-topman zei tijdens een onderhoud met Van Quickenborne in Davos dat de intense contacten tussen de federale regering en de Chinese bedrijven een positieve impact hebben op het dossier. In december 2011 bracht een Chinese delegatie nog een bezoek aan verschillende Europese landen, waaronder België.

Van Quickenborne meldt zaterdag nog in een persbericht dat buitenlandse investeringen in ons land cruciaal zijn voor het perspectief op groei en werkgelegenheid. 'Ik heb de indruk dat de Chinese investeerders overtuigd zijn van de troeven van België als investeringsland. Ons land heeft een centrale Europese ligging, een goed uitgebouwde infrastructuur en heel wat ervaren mensen die de know-how hebben om de activiteiten van de Chinese investeerders tot een succes te maken.'

De vicepremier gaf in het VRT-programma De Zevende Dag meer duiding. 'Het is nog niet zeker. We staan op een shortlist, maar de interesse is groot. Ik maak het al bekend omdat ik vind dat we een stevig signaal moeten geven. Dit is het resultaat van een lange inspanning en toont nog een keer aan dat Davos een heel belangrijke ontmoetingsplaats is', zei Van Quickenborne subtiel. Er was eerder deze week kritiek op premier Di Rupo die afwezig bleef van het forum.

De Belgische vicepremier bevestigde in Davos aan Europees commissaris voor Economisch en Monetaire Zaken Olli Rehn dat België een pro-Europese koers blijft varen en herhaalde het Belgische engagement om de budgettaire doelstellingen te halen. Hij lichtte ook de structurele hervormingen voor brugpensioenen toe.

De eurocommissaris meldde op zijn beurt dat de Europese Commissie midden februari een groeiherziening van de 27 EU-landen bekendmaakt.