Prominente Spaanse rechter riskeert derde proces
Baltasar Garzon (rechts) Foto: EPA
De bekende Spaanse rechter Baltasar Garzon kan deze maand voor de derde keer op de beklaagdenbank belanden. Hij zou in een omkoopaffaire verwikkeld zijn.

Een onderzoeksrechter in Madrid stelde vrijdag vast dat er aanwijzingen zijn dat Garzon voor de financiering van cursussen aan de universiteit van New York in 2005 en 2006 geld aangenomen zou hebben van de Spaanse grootbank Santander en andere bedrijven. Indien het tot een veroordeling komt, zal het Hooggerechtshof in Madrid hem een boete opleggen.

Garzon moest zich vorige dinsdag al voor het Hooggerechtshof verantwoorden wegens zijn onderzoek naar misdaden tijdens de Franco-dictatuur. Tijdens het proces luidde de aanklacht tegen de jurist dat hij een amnestiewet van 1977 had genegeerd en zijn bevoegheden was te buiten gegaan. Garzon riskeert een beroepsverbod van twintig jaar. 

De rechter stond in de vorige weken ook in een ander proces als aangeklaagde voor de rechter. Toen ging het er over of Garzon gesprekken tusssen verdachten in een corruptieschandaal en hun advocaten had laten afluisteren. In dit proces wordt binnenkort een vonnis verwacht.

Garzon is de beroemdste jurist van Spanje. Met zijn onderzoeken tegen voormalige militaire machthebbers in Latijns-Amerika maakte hij wereldwijd naam als 'dictatorjager' en werd hij genomineerd als kandidaat voor de Nobelprijs van de Vrede. In 1998 bewerkstelligde hij de arrestatie van de Chileense ex-dictator Augusto Pinochet in Londen. De Britse Justitie leverde Pinochet evenwel niet uit aan Spanje en liet hem uiteindelijk naar zijn geboorteland terugkeren.