'Syrisch leger voert etnische zuiveringen uit'
Een overloper van het Syrische leger houdt de wacht tijdens een antiregeringsprotest in de provincie Homs. Foto: AP
Het Syrische leger heeft nieuwe aanvallen uitgevoerd op de stad Homs, een van de bolwerken van de tegenstanders van het regime. De voorbije dagen kwamen al zeker 50 mensen om, onder wie vrouwen en kinderen. Sommige activisten spreken van etnische zuiveringen.

De beschieting van Homs begon donderdag, aldus verschillende activisten, maar pas vrijdag kwamen details aan het licht. Op video's van activisten zijn de lichamen te zien van vijf kleine kinderen en vijf vrouwen. Volgens het filmpje is een hele familie 'afgeslacht'. Of de beelden authentiek zijn kon niet worden achterhaald. Vrijdag werd Homs opnieuw onder vuur genomen.

'Tanks vallen de stad aan vanuit vier richtingen. Ze vuren willekeurig met hun zware machinegeweren', verklaarde activist Aboe Omar aan het Duitse persbureau DPA.  Tientallen mensen raakten gewond en in de ziekenhuizen is er een tekort aan bloed om transfusies uit te voeren, aldus Aboe Omar. Volgens de activist liggen her en der in de straten nog lichamen en zal het dodental wellicht nog oplopen.

'Zeer ernstige escalatie van het geweld'

Niet alleen in Homs werd zwaar slag geleverd, ook de stad Hama werd in de vroege ochtend beschoten, aldus het Syrisch Observatorium voor Mensenrechten. Ook ontplofte bij een controlepost in de noordelijke stad Idlib volgens ooggetuigen een autobom. Of daarbij slachtoffers zijn gevallen is niet duidelijk.

In het hele gebied was het geluid te horen van zwaar machinegeweervuur en er klonken luide explosies. Donderdag kwamen zeker dertig mensen om en vrijdag vielen in heel het land nog eens rond de twintig doden.

Het hoofd van de waarnemersmissie van de Arabische Liga, Mohammed Ahmed al-Dabi, zei dat het geweld in Syrië de afgelopen dagen stevig is toegenomen. De steden Homs, Hama en Idlib hebben volgens hem sinds dinsdag te maken met een 'zeer ernstige escalatie' van het geweld.

Etnische zuiveringen

De opstand in Syrië begon in maart met grotendeels vreedzame antiregeringsbetogingen. De afgelopen maanden nam het geweld toe en ook is er sprake van moorden met een sektarische achtergrond. Syrië is religieus verdeeld. Het regime van president Bashar al-Assad en het grootste deel van de veiligheidstroepen is lid van de Alawitische minderheid in het land, terwijl het grootste deel van de Syrische bevolking soennitisch is.

Volgens een inwoner van Homs werden donderdag sektarische moorden gepleegd en een inwoner van het nabijgelegen Karm el-Zaytoun zei zelfs dat er sprake was van etnische zuiveringen. 'Ze vermoorden mensen op basis van hun sekte', zei hij.

VN-mensenrechtenchef Navi Pillay verklaarde vanuit Genève dat door de 'fragmentatie in het land' het erg lastig is om een inschatting te maken van het aantal doden dat de opstand inmiddels heeft geëist. 'Sommige gebieden zijn compleet afgesloten, zoals delen van Homs. We zijn niet in staat om informatie te controleren die tot ons komt. We bekijken de cijfers en werken nauw samen met burgerorganisaties en bekijken al het materiaal dat we in handen krijgen.'

Pillay zei zich ernstige zorgen te maken over de almaar voortdurende moordpartijen. 'In mijn optiek zijn het de autoriteiten die burgers doden en het zou dus allemaal stoppen als er bovenaf opdracht wordt gegeven te stoppen met moorden.'
 

 

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig