Westvleteren voert 70.000 bouwsteenboxen uit naar buitenland
De Bouwsteenbox was in België in een mum van tijd uitverkocht. Foto: westvleteren
De paters van Westvleteren zullen hun bier ook tijdelijk naar het buitenland uitvoeren. Het gaat om 70.000 zogenaamde bouwsteenboxen die verkocht worden in acht landen. Dat bericht de Krant van West-Vlaanderen vrijdag.

 'In november 2011 lanceerden we de actie in de Colruyt-winkels, waar we 93.000 bouwsteenboxen aanboden. In minder dan 48 uur was de hele voorraad uitverkocht. Toen al hadden we gezegd dat we dit jaar, om aan de enorme internationale vraag te voldoen, ons bier ook eenmalig zouden aanbieden in enkele andere landen', stelt broeder Godfried.

Vanaf eind deze week vertrekken de eerste boxen naar Zwitserland, Ierland en Frankrijk. In maart gaat het trappistenbier dan naar Italië, Spanje en de Verenigde Staten. Eind april wordt het uitgevoerd naar Nederland, Canada en voor een tweede keer naar Frankrijk.

Volgens de Sint-Sixtusabdij zijn de grootste afnemers de Verenigde Staten en Canada. 'Het is echter een illusie om te denken dat we ooit zouden kunnen voldoen aan de wereldvraag', aldus de broeder.

Met de exportoperatie zal de speciale actie volledig afgelopen zijn. In België is het bier, net zoals vroeger, sinds november alleen nog verkrijgbaar aan de kloosterpoort.
In Westvleteren wordt jaarlijks 4.750 hectoliter bier gebrouwen. De opbrengst zal worden gebruikt om de kosten aan de abdij en brouwerij te dekken.

Vrijdag werd de Westvleteren 12 nog uitgeroepen tot beste bier van de wereld door de website ratebeer.com.