'Thuis films downloaden is niet illegaal'
Foto: AFP
Goed nieuws voor wie thuis af en toe een filmpje downloadt. Volgens Patrick Van Eecke, professor media- en internetrecht aan de Universiteit van Antwerpen ben je in dat geval helemaal niet illegaal bezig. Je kan je immers steeds beroepen op het recht tot een thuiskopie. Althans, als je voldoet aan een paar voorwaarden.

 Prof. Patrick Van Eecke vertelde in het radioprogramma 'Sound of Sam' op Studio Brussel dat downloaden niet zo illegaal is als iedereen vermoedt. Naar aanleiding van het opdoeken van website MegaUpload.com brengt Van Eecke eventjes licht in de duisternis.

'Wettelijk gezien is er geen probleem. In België bestaat er namelijk een wet rond de zogenaamde 'thuiskopie'. Het dateert vanuit de tijd dat mensen dingen van op tv opnamen op video. De wet wil zoveel zeggen als dat downloaden kan, zolang je aan de voorwaarden van de thuiskopie voldoet.'

En die voorwaarden zijn eigenlijk niet zo bijzonder moeilijk. We zetten ze eventjes op een rijtje:

Een thuiskopie is een kopie van een origineel werk dat je zelf in jouw bezit hebt.

Als je een film downloadt, mag je die uiteraard zelf bekijken. Je mag het gedownload materiaal ook op een drager zetten (zoals dvd of harde schijf), maar mag het materiaal niet buiten de huiselijke kring vertonen. Toch beperkt de huiselijke kring zich niet tot mensen met wie je een biologische band hebt. Je kan dus je vrienden in je huis uitnodigen voor een avond 'illegale' films. 

Wel opletten met die vrienden, want in tegenstelling wat hierboven staat, mag je niet downloaden voor vrienden of kennissen. Je mag je gedownloade materiaal ook niet online delen, voor anderen opslaan of kopiëren. Dat zijn namelijk vormen van verspreiding en dat is verboden. 

Volgens de FOD Economie is het voorlopig nog niet uitgemaakt of een download vanop een piraatsite als The Pirate Bay of MegaUpload in België eveneens geldt als een thuiskopie.

Professor Van Eecke preciseert dat het - in de huidige formulering van de wet - niet illegaal is om een kopie te maken voor eigen gebruik, zelfs via een illegale site. 'De huidige visie stelt namelijk dat men achter de aanbieders van het materiaal moet gaan, niet achter de thuisgebruikers.'

Klein detail: als je zelf aan het uploaden gaat via een piraatsite, ben je wel illegaal bezig. Ook die praktijken vallen namelijk onder 'verspreiding'. 

Meer weten? Kijk dan op de website van de FOD Economie.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig