De microblogsite Twitter heeft donderdag aangekondigd dat ze voortaan de publicatie van bepaalde boodschappen kan blokkeren in bepaalde landen, als de plaatselijke wetgeving daarom vraagt.

'Terwijl we ons verder internationaal ontwikkelen, zullen we naar land gaan die andere standpunten hebben over de grenzen van vrijheid van meningsuiting', zo staat op de blog van Twitter.

'Sommigen zullen zo erg verschillen van onze standpunten dat we er niet kunnen bestaan. Anderen zijn gelijkaardig, maar verbieden bepaalde boodschappen om historische of culturele redene', luidt het. Twitter verwijst naar Frankrijk en Duitsland, waar pronaziboodschappen verboden zijn.

Tot nu toe kon Twitter zich alleen naar die wetgevingen schikken door tweets wereldwijd te verwijderen, maar voortaan kan het bepaalde boodschappen blokkeren in bepaalde landen. Het bedrijf voegt toe dat het nog geen gebruik heeft gemaakt van die mogelijkheid.

'Vrijheid van mening in het gedrang'

Critici vrezen dat de vrijheid van meningsuiting in het geding komt en denken dat de speciaal ontwikkelde technologie om censuur toe te passen alleen dient zodat Twitter zijn vleugels kan spreiden in landen waar de dienst nog niet actief is.

Twitter zelf ziet dat anders. In sommige landen zullen tweets worden gecensureerd, maar in andere landen blijven deze wel zichtbaar, zegt het bedrijf. Voorheen werd censuur toegepast door het hele bericht te verwijderen en was dit nergens meer te zien.

In berichten zal te zien zijn of censuur is toegepast, aldus Twitter. Daarmee volgt de dienst dezelfde werkwijze als Google, dat in sommige landen niet alle zoekresultaten kan tonen. Net als Google wil Twitter ook verzoeken om censuur van regeringen, bedrijven of individuen publiceren.

Twitterberichten speelden onder meer een grote rol in de opstanden in de Arabische wereld vorig jaar, omdat mensen door middel van de dienst in contact met elkaar konden blijven en nieuws vlug de wereld in konden brengen. Om deze rol ook in de toekomst te willen blijven spelen, zegt Twitter zijn censuurbeleid te moeten aanpassen.